Kurkuma, több mint fűszernövény


Forrás: Levendula Patika
Megjelent: 2012 Október 19. ( Péntek ) 12:51
Módosítva: 2012 November 5. ( Hétfő ) 11:18
Cikkünk szerzője Jeszenszky Attila gyógyszerész a gondoskodo.hu és a Levendula Patika tulajdonosa

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír.

A kurkuma alkalmazásának első írásos dokumentuma a hindu szent Védákból maradt ránk, kr.e. 1500-ból. Nem csupán a gasztronómiában volt nélkülözhetetlen, hanem a vallási ceremóniák során is használták. Az ájurvéda orvoslás emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére alkalmazta.

Az indiai világ "indiai sáfránynak" nevezi. Dél-Kelet Ázsiában ételízesítőként, ételszínező fűszerként és kozmetikumok komponensekét is ismert. A curry fontos építőköve. Indonéziában levelébe csomagolják a sütésre váró húsokat, halféléket.

A népi orvoslás emésztési panaszokra, májbetegségekre, fájdalomcsillapításra, vérhígításra, bőrpanaszok kezelésére alkalmazza. Az utóbbi évtizedekben tudományos vizsgálatok bizonyították antioxidáns tulajdonságait. Főkomponense a kurkumin, amely a kurkuma színét adja. Mindemellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is magába zár.

Nem javasolt várandósság fennállta esetén, mivel fokozhatja a méh simaizomzatának összehúzódását. Azonban szülés után az ájurvéda a méhösszehúzódás elősegítésére ajánlja. Az utóbbi évtizedek tudományos vizsgálatai bebizonyították a kurkuma erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását.

Egy klinikai vizsgálatban a gyulladáscsökkentésre alkalmazott fenylbutazon hatásait vetették össze a kurkuma hatásaiva, reumás ízületi gyulladásban szenvedők körében. Az eredmények szerint a kurkuma hatékonyan vett részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, az ízületi ödéma csökkentésében, a fizikai terhelhetőség fokozásában. (Deodhar et al, 1980).

A kurkuma jótékony betegségmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén méltó étrend-kiegészítője lehet a mindennapoknak, különösen az enyhe ízületi fájdalmak fennállta esetén.

Ettől még színesebb lehet az ételünk és az életünk!

Jó egészséget

Jeszenszky Attila szakgyógyszerész

(A cikk szerzője partnerünk. a békési Levendula Patika és a www.gondoskodo.hu tulajdonosa, főszerkesztője)

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!