A szív ritmusa az élet ritmusa


Forrás: Levendula Patika
Megjelent: 2012 Október 25. ( Csütörtök ) 11:37
Módosítva: 2012 November 5. ( Hétfő ) 11:16
Cikkünk szerzője Jeszenszky Attila gyógyszerész a gondoskodo.hu és a Levendula Patika tulajdonosa

Szívünk, mint egy jó motor az egész életen át működik, szinte észrevétlenül. A szív rendszeres összehúzódásait, az úgynevezett szinusz csomóból kiinduló elektromos kisülés váltja ki, mely szabályozott módon halad végig a szív területén.

Infinety network

A szívritmus szabályozásának "automatikus" részét az idegrendszer végzi. A szívritmust befolyásoló hormonok az adrenalin és noradrenalin, főleg az érzelmi és életvitelbeli állapot szerint változnak.


A normálisnak tekinthető szívfrekvencia percenként 60-100 közötti. Sportolók esetében alacsonyabb érték is normálisnak vehető. Ritmuszavar, aritmia akkor alakulhat ki, ha tartósan gyorsabb a szívműködés, vagy indokolatlanul lassabb.

Milyen tünetekkel jár a szívritmus zavara?

Sokan már normális szívdobbanásaikat is másképpen élik meg. A szabálytalan szívverés, a "kihagyás" azonban feltűnő lehet. Jellemző, hogy az eltérő, szabálytalan ütések ismétlődnek.

Hogyan lehet diagnosztizálni az aritmiákat?

A tünetek alapján, egyenetlen szívdobbanások, rövid vagy hosszabb epizódok, szédülés, gyengeségérzés, esetleg mellkasi fájdalom léphet fel.

A szívritmuszavar kezelése

Az elmondottak alapján és a tünetek felismerésekor, mindenképpen el kell gondolkoznunk az életvitelünkön. Vegyük visszább az életünk "nyomását", lassítsuk le az életünk "ritmusát", hagyjuk el az agressziót okozó hús evését és igyunk naponta legalább 2 liter vizet! Ha még ezután is betegnek érezzük magunkat, menjünk el orvoshoz!

Szóval csak nyugi, az élet megvár!

Jeszenszky Attila

szakgyógyszerész

www.gondoskodo.hu

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!