A Futás mindenek felett!


Miért érdemes futni? Miért érdemes rendszeresen mozogni? Cikkünk írója Jeszenszky Attila szakgyógyszerész, a Levendula Patika a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu tulajdonosa, szerkesztője.

Rendszeres mozgással az egészség megőrzéséért

Az egészség és a rendszeres sport szorosan összefügg egymással. Ennek talán napjainkban van a legnagyobb jelentősége, hiszen a stresszel, magas vérnyomással és elhízással teli világban a mozgással tehetünk legtöbbet az egészségünkért.

Futás az állóképesség növeléséért

A futás a legkönnyebben végezhető sport. Ez a sportág egyike – az úszás mellet – amivel a legsokoldalúbban lehet az egészséget az egészséget megóvni, az állóképességet a legkönnyebben és leghatékonyabban növelni. Nem csoda, hogy szinte minden sportág - még a sakkozók is - alapozóként a futást választják.

A futás biológiai hatásai

A futás a járásra, mint elemi-, ciklikus mozgásformára épül, ezért az egyik legkönnyebben végezhető "sportág", élettani hatása mégis a legkomplexebb. Ez a mozgásforma edzi legjobban a tüdőt, a szív- és érrendszert, valamint az izomzatot. Az nem meglepő, hogy a futball, kézilabda, kosárlabda játékosok edzésének szerves része a futás, de a cselgáncsozók, sportlövészek, kajak-kenusok, sőt még a sakkozók is rendszeresen futnak, mert ezzel tudják legjobban kondicionálni testüket.

A futás hatására a szív gazdaságosabban működik, a légző kapacitás javul, az izomzat, és nem utolsó sorban a csontozat erősödik. A futással megelőzhetőek a szív- és érrendszeri-, a daganatos-, illetve a mozgásszervi betegségek, valamint csökkenti az idegrendszeri és pszichés zavarok tüneteit. Ráadásul a megelőzésen túl az edzésre fordított idő és energia az életminőség javulásával rövid távon megtérül.

A futás hatása a lélekre

A futás lélektani hatása sem elhanyagolható, hiszen a rendszeres edzéseknek köszönhetően oldódik a feszültség, és könnyebben megoldhatóak a problémák. Ezért ha valaki most úgy dönt elkezd futni, akkor a felsorolt jótékony hatásokat hamarosan megtapasztalhatja.

Arra persze figyelni kell, hogy a szervezetnek-izületeknek időre van szüksége, hogy hozzászokjon a mozgáshoz, megterheléshez.

Ezért fő a fokozatosság

és fussunk az "életünkért"



(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!