November 14- a Diabétesz Világnapja!


1 500 000 cukorbeteg, 100 000 cukorbeteg lábszárfekély, évi 4000 amputáció – hozzávetőlegesen ezek a számok jellemzik jelenleg hazánkat. Cikkünk szerzője Jeszenszky Attila, Levendula Patika szakgyógyszerésze.

A cukorbetegség korunk egyik leggyorsabban és legszélesebb körben terjedő betegsége, amelynek szövődményei rendkívül súlyosak, akár halálosak is lehetnek.

Világszerte november 14-én ünneplik a Diabétesz világnapját. Hazánkban jelenleg körülbelül 800.000 regisztrált diabéteszes él, de a fel nem ismert betegek száma is legalább ennyi, tehát összesen másfél millió magyar szenved a betegségben.

Az elmúlt 3 évben 23 százalékkal nőtt az egyes típusú, míg 21 százalékkal a kettes típusú cukorbetegek száma világszerte. 2025-re a betegség már 333 millió főt érinthet, miközben egyre gyakrabban fordul elő fiatalok körében is.

Az egyes típusú cukorbetegség főleg gyerekeknél és fiataloknál jelentkezik. Ez többnyire veleszületett rendellenesség, ami nem gyógyítható, de az "együttélésben a betegséggel" sokat segíthet a helyes táplálkozás és életvitel.

A kettes típusú diabétesz kialakulását azonban, egyértelműen a szervezetünk számára elégtelen életmód, a nem megfelelő táplálkozás és a "szívet dobogtató" mozgás hiánya okozza. Riasztó tendencia, hogy a régebben csak idősebbek körében kialakuló kettes típusú diabétesz, egyre inkább megfigyelhető fiataloknál.

A diagnosztizált cukorbetegeknek fokozottan oda kell figyelniük életvitelükre. A 4 fő vércsoport szerinti táplálkozás, a mozgás, illetve egyes típusú cukorbetegeknél az inzulin, kettes típusúaknál a gyógyszerek szedése elengedhetetlen. Azonban, amíg csak gyógyszereket "kell" szednünk, a fentebb említett odafigyeléssel, a folyamat visszafordítható, utána egy életre szól.

A cukorbetegeknek kiemelt gondot kell fordítaniuk lábukra, annak megfelelő tisztántartására, ápolására, hiszen őket fokozottan veszélyezteti a lábszárfekély kialakulásának veszélye. Hazánkban ez körülbelül 100.000 főt érint és évente 4000 lábat kell amputálni emiatt.

Ha sikerül tartós és mélyreható változást elérniük az életvitelükben és az ételeikben, sokat tettek a cukorbetegség elkerülése érdekében.

Bátran kérjen tanácsot a patikában, illetve böngésszen oldalainkon!

Minden változás jó!

Jeszenszky Attila

szakgyógyszerész

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!