Ismét virágos különdíjjal jutalmazták Békést!


Békés városa az elmúlt esztendőkben folyamatosan nevezett a Virágos Magyarországért virágosítási, parkosítási és környezetszépítő versenyen.

Ezúttal a Szervező Bizottság elnöki különdíját kapta a település a város kategóriában. Az alföldi települések közül Békés, Makó és Gyula részesült elismerésben.

A Békés Város Önkormányzata által működtetett LISZ Kft. égisze alatt Turák Helga, főkertész irányításával a közterületi munkába valamint a kertészeti feladatokba bevont közfoglalkoztatottak keze munkája dicséri a város összképét, Békés impozáns főterét, a rendezett közterületeket. A szakmai szempontok mellett a zsűri értékelésekor idén is sokat nyomot a latba a Virágos Békés verseny többéves fennállása, a településen működő zöldóvoda, a Fürkész Központi Tagóvoda sikeres munkája.

Idén mintegy 18 ezer egynyári virágpalánta került kiültetésre a város több pontján, ezzel elmondható, hogy Békés az elmúlt négy esztendő alatt fokozatosan megduplázta a kiültetett palánták számát. A meglévő színes virágágyásokon túl újabbakat is beültettek egynyári virágokkal, így a belvárostól távolabb eső zöldfelületek is gondozott képet mutattak – nyilatkozta Izsó Gábor polgármester.

Évek óta kiemelt fontossággal bír a hazai nemesítésű virágok telepítése, melyek közül idén nagy mennyiségben volt megtalálható a díszbazsalikom "Bíborgömb", a kúpvirág "Gloria" és "Mackó", valamint a kokárdavirág "Tűzgömb" fajtái.

Békés virágosítási törekvéseit, a város rendezett összképét, és a főkertész által irányított közmunkások kimagasló szakmai munkáját három éve sorozatosan díjjal ismerik el a verseny szervezői. 2010-ben nívós szakmai díjat nyert, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Díszkertészek Kertépítők és Parkfenntartók Szövetségének különdíját. Tavaly a legrangosabb díjat, az Arany Rózsa Díjat kapta Békés. Magyarországon a hat régió győztesét jutalmazzák ezzel az elismeréssel, így Békés a dél-alföldi régió legvirágosabb települése címet viselhette egy éven keresztül. Idén pedig elnöki különdíjban részesült a település.

A Szervező Bizottság elnöki különdíját, egy Zsolnay porcelán vázát és az elismerő oklevelet idén Izsó Gábor polgármester képviseletében Turák Helga, a város főkertésze valamint Mester Péter, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke vette át november 9-én, Hévízen, a verseny 2012. évi győztes városában. A díjat Prutkay János, a Virágos Magyarországért Szervezőbizottságának Elnöke adta át. Az ősszel további szépítészeti munkálatokat várhatóak a városban. A napokban mintegy 115 darab fát ültetnek ki Békés hangulatos központjában.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!