Békésen járt a Makói Nőszövetség


A 33 fős küldöttség nem csak a városi programokon vett részt, de megkóstolta a Kira Cigány Vendéglő ételeit is!

A Makói Nőszövetség-, amely a településük egyik legjelentősebb civil szervezete – tekintélyes létszámmal,2012. november 13-án Békésre látogatott. A 33 fős küldöttség, köszönhetően a kedvező, számukra érdeklődésüket felkeltő média híreknek, városunkat választották őszi programjaik egyik fontos állomásaként. A népes küldöttség megismerkedett városunk történeti, vallási, kulturális múltjával, jelenével. Megtekintették a Kecskeméti Gábor Kulturális Központot, megismerték a Széchenyi teret és meglátogatták a műemlék református templomot. A beszélgetések során érdekes párhuzamnak lehettek részesei. Makónak a Maros, Békésnek a Körös a meghatározója a múltban, a jelenben és a jövőben.

Mind a két település sokat áldoz, hogy polgárai minél szebb, élhetőbb környezetben élhessenek. A Virágos Magyarországért virágosítási, parkosítási és környezetszépítő verseny döntőjében tavaly Békés, idén pedig Makó városa vehette át az egyik fődíjat, az Arany Rózsa – díjat. Mind a két település életében meghatározó - megélhetés szempontjából – a mezőgazdaság. Itt is, ott is működik mezőgazdasági tanintézmény, ahol évtizedek óta oktatják, nevelik a tanulókat. Sporttalálkozókon emlékezetes mérkőzésekre került sor a helyi sportcsarnokban a makói és a békési férfi kézilabdázók között.

Legérdekesebb és legszámottevőbb a református múlt összefonódása. A "templomépítő" idős Szikszai György szolgált Makón is (ő a Keresztyéni tanítások szerzője), majd a fia Benjámin Makó neves papja lett. (1772 – 1828).

A XIX. században Békés történelmének egyik legjelentősebb személyisége Hajnal Ábel is Békésről, Makóra ment professzornak, ahonnan visszatérve, kiemelkedő munkássága, hitélete eredményeként a Békés – Bánáti Egyházmegye esperesévé választották.

Kecskeméti Ferenc (akiről Békésen utcát neveztek el) református lelkész, országgyűlési képviselő, közíró Makón született 1855-ben.

A küldöttséget Mester Péter tanár, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke fogadta és ő mutatta be számukra városunkat, aki kérésre bárkit szívesen elkalauzol Békésen és megmutatja nevezetes helyeinket, épületeinket, ezzel is egy turisztikai programlehetőséget kínálva az érdeklődőknek.

A Makói Nőszövetség civil szervezet tagjai a Kira Vendéglőben elfogyasztott ebéd után megfogadták, hogy magán emberként ismételten felkeresik városunkat.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!