Pásztor Mátyás (SZKIRG) sikere az Édes anyanyelvünk versenyen


„…a nyelv az legyen, aminek lennie illik: hív, kész és tetsző magyarázója mindannak, amit a lélek gondol és érez.” (Kazinczy Ferenc)

Idén 40. alkalommal rendezték meg Sátoraljaújhelyen az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntőjét, amelyen 19 határon inneni megye több mint száz diákja és 20 határon túli diák mérte össze tudását. Békés megye is képviseltette magát két szakközépiskolai és két gimnazista diákkal. Pásztor Mátyás a Szegedi Kis István Református Gimnázium zászlaja alatt indult neki a nehéz megpróbáltatásoknak.

A verseny célja anyanyelvünk ápolása, az iránta való szeretet kibontakoztatása, az igényes nyelvhasználat fejlesztése.

Az írásbeli verseny nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási és stilisztikai feladatok megoldása volt. Másnap került sor a szóbelire, ahol a versenyzőknek – 30 perc felkészülési idő után – 3 perces beszédet, felszólalást vagy előadást kellett tartaniuk. Vázlat alapján, szabadon kellett beszélniük a bírálóbizottság által kijelölt témák egyikéről. A békési versenyző a Jövőképem - itthon vagy külföldön? című témát választotta.

Pásztor Mátyás a szóbeli fordulóban nyújtott kimagasló teljesítményéért az Anyanyelvápolók Szövetségének könyvjutalmában részesült. A verseny Kazinczy sírjának megkoszorúzásával zárult.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!