December 1.: Az AIDS Világnapja


Az Egészségügyi Világszervezet és az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint, Csongrád megyében 35 HIV fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon jelenleg közel 2 ezer, a világon 34 millió regisztrált HIV-fertőzött él. A világ legfertőzöttebb földrésze Közép-Afrika, melyet a kórokozó terjedésének kiindulópontjaként tartanak számon. Előrejelzések szerint 2012-re az AIDS-nek tulajdonítható halálesetek száma eléri a 2.4 milliót, és ha a későbbiekben még csökken is a megbetegedések aránya, továbbra is a világszerte a tíz leggyakoribb haláleset egyike marad. Az Országos Epidemiológiai Központ statisztikáiból kiderül, Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik. 1985 és 2012 június 30. között összesen 2231 HIV vírussal fertőzött személyt regisztráltak. A 2012-es év I-II. negyedévében 116 fő érintettségére derült fény, közülük 86 homo- vagy biszexuális kapcsolat révén szerezték a fertőzést, míg a többi heteroszexuális kapcsolat útján, vagy ismeretlen módon. Idén a betegség eddig 4 fő halálát okozta. Csongrád megyében 35 HIV fertőzöttet tartanak nyilván, valószínűleg ennél több lehet, hiszen ez csak a bejelentett esetszám. Az AIDS-re vonatkozó adatokból kitűnik, főként a férfiak érintettek a megbetegedésben. Hazánkban 1986. óta összesen 681 személyt regisztráltak, többségükben férfiakat. Ez 2012-re sem változott, az idén bejelentett 25 főből 22 férfi.



A világnapról:

1988. december 1 óta az AIDS Világnap célja a figyelemfelhívás, fertőzötteket érintő előítéletek leküzdése, az ismeretterjesztés megelőzésről és a betegségről. Ez a nap fontos abból a szempontból is, hogy mindenkit emlékeztet: az AIDS betegség kórokozója, a HIV vírus jelen van, és még mindig nagyon terjed. Éppen ezért kell, hogy mindenki megismerje a HIV fertőzéssel kapcsolatos veszélyeket, kockázatokat és a védekezés lehetőségeit. A megfelelő szexuális felvilágosítást a legveszélyeztetettebb korosztályban, a fiataloknál kell kezdeni, még az aktív nemi élet kezdete előtt. A betegséggel kapcsolatos ismeretek terjesztésével megelőzhetővé válna a vírus gyors terjedése, és elérhető lenne, hogy a HIV-pozitív emberek hosszabb és produktívabb életet élhessenek, az őket érő előítéletek csökkenjenek.


1991 tavaszán egy művészekből álló csoport határozta el, hogy jelképet alkot, ami közkinccsé válhatna és kifejezné a HIV-pozitívak iránti szolidaritást. Ennek következményeként született meg az aprócska piros szalag, amely a szeretetet, a vért és a betegségből származó testi-lelki fájdalmakat, az AIDS elleni és gyakran kilátástalan harcot jelképezi. Végül, de nem utolsósorban arra próbál ráébreszteni, hogy a biztonságos szex szinte semmibe nem kerül, de pusztán hanyagságból, nemtörődömségből nagy árat fizethet bárki a felelőtlenségért. A piros szalag a HIV-fertőzöttek, AIDS-betegek és a vírus elleni elkötelezett harcosok, szimpatizánsok szimbóluma szerte a világon.

Forrás

http://promenad.hu/cikk/december-1-az-aids-vilagnapja-121493


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!