Luca napi vásár lesz a békési piac téren vasárnap!


Megjelent: 2012 December 5. ( Szerda ) 13:30
Módosítva: 2012 December 6. ( Csütörtök ) 14:24
Békési Piac a város fóruma

A piacok, vásárok szerepe minden egyes korban, társadalomban, a világ összes országában, városában igen jelentős. Nem csak a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi létesítményekről van szó, annál sokkal többről. A piac formálja az adott város karakterét, arculatát, turisztikai vonzerővel bír, gazdasági erővel rendelkezik.

Békésen minden héten a város egyik legfrekventáltabb közéleti színterévé válik a helyi piac. A hamarosan járási székhelyként is funkcionáló településen már eddig is kiemelt népszerűségnek örvendett a helyi agora kulturált, színvonalas környezetének köszönhetően. Az elmúlt években kiépített modern hangosítási rendszerrel lehetővé vált, hogy aktuális felhívásokat, közelgő programokat, vásárokat, börzéket, a lakosságot érintő hasznos információkat minél szélesebb körben közzé tegyék. Korszerűsítették a közvilágítást, míg a fedett tetőtér csapadékmentes helyszínt biztosít az eladóknak és vevőknek egyaránt. A vidékiek is szívesen jönnek a békési fórumra mivel elmondásuk szerint tiszta, rendezett környezetben tudnak békési termékeket vásárolni. A piacon mezőgazdasági kistermelői és kereskedői asztalokon többek között virágot, zöldséget, gyümölcsöt, mézet, füstölt árut, tejtermékeket, őrölt paprikát, házi tésztát és kézműves termékeket is árusítanak.

Az emberek többsége ösztönösen törekszik arra, hogy a mai, egyre gyorsuló, és egyre inkább elszemélytelenedő világunkban, megőrizze saját településén azokat a helyeket, amelyek a személyes kapcsolatteremtés lehetőségét megadják. Az egyik ilyen hely Békésen a piac – nyilatkozta Izsó Gábor polgármester, aki maga is gyakran vásárol a békési piacon.

A helyi piacfelügyelet többek között igyekszik külön féle ingyenes, az év aktuális ünnepéhez kapcsolódó rendezvényekkel színesíteni és népszerűsíteni a békési piacot. Így a Virágvasárnap, Szüreti Vásár, Jakab - Napi Torkoskodás, Gyümölcsnap, bolha piac, Kisállat börze, Luca- Napi Vásár rendezvényeivel bővül a város és ezzel a térség kulturális, hagyományőrző repertoárja. A programok összeállítása során a szervezők sok segítséget kapnak a településen működő civil szervezetektől. Így a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesülettől is, akik nem csak az előkészületekből, de a lebonyolításból is kiveszik a részüket.

2012. december 9-én a Békési Piacfelügyelet Játékos Luca - Napi Vásárra és Fenyőfa díszítőversenyre invitál kicsiket és nagyokat egyaránt. A tavalyi nagy siker miatt a szervezők hatalmas tömeggel számolnak. Az érdeklődőket egész délelőtt színes programok szórakoztatják. Hagyományos népjátékok mellett Luca-járás, jóságpróba, hagymakalendárium készítésre is lehetősége lesz a kilátogatóknak. Persze a termékek sem lesznek akármilyenek, például hagyományos helyi kézműves portékák is megvásárolhatóak majd a piacon. A vásáron megjelenteket a piacfelügyelet forró teával, forralt borral és lilahagymás zsíros kenyérrel vendégeli meg.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!