Korszerű energiaellátásra pályázna az önkormányzat


Az energiatakarékosság lesz az egyik fő mottója Békésnek a következő években. Az önkormányzat tizenöt középület intézménykorszerűsítését szeretné pályázati támogatással megoldani.

A projekt elképzelés többek között magába foglalná a dánfoki üdülőközpont fűtés és világításkorszerűsítését, a városi sportcsarnok tetőszigetelését illetve az épület napelemes rendszerrel való felszerelését. Tervek szerint szintén napkollektorokkal látnák el a sportpálya főépületét is valamint a legtöbb intézményt nyílászárók teljes cseréjét is megvalósítanák.

A fűtéskorszerűsítéssel, kazáncserével, utólagos hőszigeteléssel, napkollektorral csökkenteni tudnánk az önkormányzat energia költségeit. Békésen az ezzel kapcsolatos pályázatok kiírását várják. A háttérben közben már folynak az előkészületek, hogy sikerrel tudjunk majd pályázni.

Az a célunk, hogy az önkormányzat kiadását csökkentő pályázatokat nyújtsunk be, ez elsősorban az energiatakarékosságot jelenti – hangsúlyozta Izsó Gábor polgármester.

Nem új keletű Békésen a megújuló energia felhasználása a mindennapokban, hiszen már a kilencvenes évek közepén építettek napkollektort a Hajnal István Idősek Otthon használati meleg víz ellátásának kiváltására, akkor ez még forradalmian új megoldás volt. Napkollektoros rendszerrel szerelik fel és talajvizes hűtéssel fogják megoldani az Ótemető utcai Bóbita Integrált Tagóvoda épületének korszerűsítését, bővítését is. A beruházás a tervek szerint 2013. februárjában kezdődik 199.537.668 forintos uniós támogatással. Az elmúlt hat évben pedig szinte minden beruházásnál kiemelt szempont volt az alternatív energiák felhasználása. Így történt ez a Dánfoki Szabadstrand, a Dr. Hepp Ferenc Tagintézmény, a bölcsőde, az uszoda, a Békési Inkubátorház és a járóbeteg-ellátó intézmény felújítása esetében is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!