Felelős állattartás


Témanap a kutyákról a Hepp Ferenc Iskolában

A hideg idő beálltával az eddig szabadon, gazdátlanul kóborló ebek is közelebb húzódnak az emberhez, decembertől kezdve gyakrabban kerülnek szemünk elé. Nem szívderítő látvány a járókelők után megforduló, élelmet keresgélő kutya, amely nem csupán önnön sorsát, de társadalmunk kulturáltságát is szemlélteti jelenlétével. Bizony, van min javítanunk, van mit tanulnunk, a felelős állattartás terén, a kutyatartás terén is. Ezt a feladatot vállalta fel a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola, amikor alsó tagozatos diákjai részére témanapot szervezett, melynek főszereplője a kutya volt.

A december 4-én megrendezésre került esemény szakmai irányítója az "Esély" Állat és Természetvédő Közhasznú Egyesület illetve annak önkéntese, Monostori Piroska volt. Az előzetesen kitöltött "tudáspróba"kiértékelése után hamar körvonalazódtak azok a témakörök, ahol igény mutatkozott a gyerekek ismereteinek bővítésére.

Monostori Piroska látványos és tanulságos előadásaihoz hasonlókkal a diákok eddig talán csak a természettudományos csatornákon találkozhattak. A felelős állattartás alapvető kritériumain túl betekintést nyerhettek a kutyák viselkedésének törvényszerűségeibe, kommunikációjuk, jelzéseik színes világába is. A sokéves tapasztalattal bíró szakember filmek és képek segítségével szemléltette és magyarázta a "kutyanyelv" rejtelmeit. Ezt követően kitért az esetleges kutyatámadás esetén szükséges magatartásra, illetve a támadás megelőzésére is.

Az előadások végén a gyerekek kérdések sokaságával igazolták a téma időszerűségét és érdeklődésüket a kutyatartás, a kutyák világa iránt, melyeket Monostori Piroska nagy türelemmel válaszolt meg.

A témanapot a folyosón elhelyezett képek és kutyatartás jogi vonatkozású bemutató ábrák tették még szemléletesebbé. Ugyanitt az érdeklődők betekintést nyerhettek az "Esély" Állat és Természetvédő Közhasznú Egyesület munkájába, mindennapjaiba.

A témanap nyomán, mind a résztvevők, mind a szervezők hasznos információkkal gyarapodhattak, ám legnagyobb hozadéka talán mégis az érzelmi kötődés és a felelősség erősödésében mutatkozott meg.

(Izsó Hunor)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!