Dr Pálmai Tamás alpolgármester karácsonyi köszöntője


Megjelent: 2012 December 23. ( Vasárnap ) 20:37
Módosítva: 2012 December 24. ( Hétfő ) 12:04
Elvallástalanodott világunkban olyan kultúra alakult ki körülöttünk, amelyből hiányzik Isten.

Az emberek elveszítették Istent, mint értékrendjük alapját. Mai világunkban a hasznosság elve minden szinten legyőzni látszik az ember erkölcsi lényét. Az egyik oldalon áll az ember Isten felé való természetes vágyakozása, a másik oldalon pedig ott áll az élvezeti cikkek, reklámok mesterségesen felajzott vonzása. Sajnos, sokaknál az Isten utáni vonzódást maga alá temeti a múló javak élvezetének és birtoklásának vágya.

Az Isten létében való kétkedés és a nagy tömegek haszonelvű gondolkodása mélyen átjárja és megzavarja még a keresztények gondolkodását is, és nagyban befolyásolja a hívők viselkedését is. Egyfajta felszínességhez, a hit szerinti élet kiüresedéséhez és a vallásos magatartás gyengüléséhez vezet. Az emberek válogatnak a hitigazságok között, a maguk felfogása szerint gyártanak vallást és erkölcsi rendszert. Az individualizmus, énközpontúság oly módon átjárja a gondolkodást és a magatartást, hogy az egyén minden cselekedetének középpontja önmaga lesz, ezért nincs szüksége Istenre.

Viszont senki sem képes teljesen elzárkózni Isten elől. Igaz, az ember csupán önmaga erejéből nem képes áthidalni azt a mélységet, amely közte és Isten között tátong, de ha elindul Isten megkeresésére, rá fog találni, mert Isten közelebb van hozzá, mint gondolná. Valahogy úgy, ahogy József Attila írta: "Az Isten itt állt a hátam mögött, s én megkerültem érte a világot."

Veres András szombathelyi megyéspüspök gondolataival kívánok áldott karácsonyt és boldog új esztendőt minden kedves olvasónak, minden kedves békési lakosnak.

Dr. Pálmai Tamás


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!