Katona Gyula, Református esperes karácsonyi köszöntője


Megjelent: 2012 December 23. ( Vasárnap ) 20:41
Módosítva: 2012 December 24. ( Hétfő ) 12:03
Életünket talán a leginkább megmozgató ünnepkörünk a Karácsony. Igaz ez elsősorban az ünnepet megelőző napokra, hetekre, ahogyan készülünk az ünnepi eseményekre, a karácsonyi ajándékozásra, az ünnepi hangulat minél meghittebbé tételére.

Karácsony ünnepén…

Nagy kérdés azonban: ez a hihetetlen sok energia, pénz és idő befektetés hogyan térül meg, vagy még inkább: megtérül-e egyáltalán? Mivé válik mindez az életünkben, hogyan folytatódnak az ünnep elmúltával a hétköznapok?

Egy biztos: az első karácsony sem volt eseménymentes. Augusztus császár egész földre vonatkozó népszámlálási parancsa megmozgatta az akkor ismert világot. Emberek tízezrei indultak el a maguk származási helyére, hogy ott írják össze őket a császári intézkedésnek megfelelően.

De mások is elindulnak egy fényes csillag megjelenése nyomán, hogy a csillag üzenete szerinti újszülött uralkodó előtt hódoljanak. Ők a napkeletről érkező bölcsek, akiknek a története így végződik: "Mivel azonban kijelentést kaptak álomban, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba."

Mit jelentett volna az ő esetükben visszatérni a már "járt úton"? Árulást. Még akkor is, ha ők ezt másként értékelték volna. Csakhogy ezek a bölcsek rászolgáltak a nevükre. Tényleg bölcsek voltak, akik nem csupán a mindennapira, a szokványosra, a mások által elvárhatókra figyeltek, hanem az olyan egyéb jelzésekre, amelyek egyáltalán nem nevezhetőek szokványos dolgoknak. Ilyen volt a fényes csillag feltűnése, ami elvezette őket a betlehemi jászolbölcsőhöz, s ilyen volt az őket álomban megintő isteni kijelentés, aminek ugyancsak engedelmeskedtek.

Ó hány és hány kijelentést kaptunk már Isten örök Igéjéből életünk során, amire azt mondtuk: biztosan nem azt jelenti, nem úgy érti a kijelentést adó Úr, ahogyan az egyébként világosan áll előttünk! S tesszük tovább a dolgunkat a magunk elképzelése szerint, haladunk tovább egy régen rossznak, helytelennek bizonyult úton, mert még mindig magunkban, s nem Istenben bízunk.

A karácsonyi történet alázatos, engedelmes szívű bölcsei igazi példák lehetnek mindannyiunk előtt, hogy életünk útjai kiszámíthatóbbá, döntéseink megfontoltabbá, cselekedeteink gyümölcsözőbbé lehessenek.

Hogy ne járjunk varga betűket feleslegesen, hanem "a völgyből domb legyen, s hegycsúcs a mélybe szálljon", azaz minél célratörőbben élhessünk és szolgálhassunk Isten dicsőségére!

Isten segítsen abban bennünket, hogy ez a karácsony is hozzájáruljon ahhoz, hogy megtaláljuk ezt a "másik utat", amin igazán érdemes továbblépni!

Ehhez adjon Urunk Mindenkinek áldott, békés Karácsonyt és eredményekben gazdag boldog új évet!

Katona Gyula


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!