BVSZSZK - Idősek nappali ellátása Békésen.


Saját, egész városra és Tarhosra is kiterjedő klubhálózat várja az időseket!

A klubok lehetőséget kínálnak

  • étkezés igénybevételére
  • tisztálkodásra, a személyi higiéné megőrzésére
  • fodrász igénybevételére
  • vérnyomás, vércukor és testsúly mérésére
  • szabadidős programokon való részvételre
  • jeles ünnepek megtartására
  • lelki problémák feldolgozására.

Munkatársaink az élet minden terén segítséget nyújtanak, legyen szó fizikai vagy lelki segítségnyújtásról egyaránt. Az ellátottaknak a rendszeres istentiszteleteinken lehetővé válik a vallásgyakorlás, épületünkön belül.

A klubok igénybevétele ingyenes, térítési díjat csak étkezés esetén kell fizetni.

Demens ellátás

Napjainkban az egyik legnehezebb feladat a család számára, a szellemi hanyatlással küzdő idős beteg családtag ellátása.

Erre specializálódott szolgáltatásként vezettük be az idősek nappali ellátásába a demens személyek gondozását.

Ellátottjaink orvosi javaslattal kerülnek be intézményünkbe, ahol speciális szükségleteikre épül a mindennapi gondozás, foglalkoztatás.

A programok sokszínűsége, a rendszeres csoportfoglalkozások garantálják az idősek meglévő képességinek megőrzését, és fejlesztését.

Az ellátást igénylő klubba való bejutását a támogató szolgálat személyi térítési díj ellenében biztosítja.

I. számú idősek Klubja

A Jantyik utcai Idősek Klubja 1977. júliusában nyílt meg a városban elsőként. Intézményünk nagy, és tartalmas múltra tekint vissza.

A kezdetekkor is minden idős előtt nyitva állt a kapu, és a dolgozók nagy örömmel fogadták a tagokat, ahol hamar összekovácsolódott a közösség.

Az akkori programok időtállósága nem kopott meg, csupán újakkal bővült:

  • s közösen ünnepelik a név- és születésnapokat, a Karácsonyt, a Húsvétot.
  • Megemlékeznek Mindenszentekről, az Idősek Világnapjáról, saját ünnepekről, mindig akad alkalom, ami bensőségessé teszi a klubéletet.
  • Nyáron gyakran szerveznek bográcsozást, a klub udvarán
  • Zenés délutánokat tartanak, másik sarokban kis asztalok várják a kártyázni szerető időseket. Mindenki érdeklődési körének megfelelő programot találhat magának
  • Gyakorta kirándulnak az idősek az ország más szegletébe

Klubunkban lehetőség nyílik a vallásgyakorlásra, városi programokon való részvételre, közös főzésre és sütésre. Az idősek szívesen osztják meg tudásukat, bölcsességüket egymással és a fiatalokkal egyaránt.

A klubon belül demens ellátás is működik, mely speciális környezetet és programokat, egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat biztosít.

Klubvezető: Pocsaji Gáborné, kollégái: Hajdúné Németh Eszter, Püski Lászlóné

Cím: 5630 Békés, Jantyik u. 1.

Tel: 66/414-840

II. számú Idősek Klubja

A Szarvasi úti Idősek Klubja 1986. februárjában nyitotta meg kapuit az idősek előtt. Gondozónőink hasznos időtöltést, programokat biztosítanak ellátottjainknak.

  • Rendszeresek a kirándulások, a közös ünneplések, főzések(Idősek világnapja)
  • A klubban a gondozónők folyamatosan szerveznek filmklubot, melynek keretében régi magyar filmeket nézhetnek ellátottjaink. A film klubon belül népszerű a zenés
  • Elmaradhatatlan a jóhangulatú Farsang, az ovisok kedves Anyák napi műsora.
  • Halottak napjára az idősek koszorút készítenek.
  • A kreatív tevékenységek is nagyon fontos szerepet töltenek be a klub életében.
  • Az internet elérés kapcsán biztosított az idősek részére számítógépes ismereteik fejlesztése, amellyel elszármazott rokonaikkal tarthatják a kapcsolatot.
  • A Karácsonyt is együtt ünnepli a közösség, melynek keretében ajándékozásra, és ünnepi Istentiszteletre is sor kerül.
  • Emellett igényelhető a napi kétszeri étkezés (reggeli, ebéd), valamint szabadidős programok, egészségügyi alapellátás, szakellátáshoz való hozzájárulás, hivatalos ügyek intézése, életvitel segítése áll időseink rendelkezésére.

Demens személyek ellátása biztosított a klubban, melynek specialitása a biztonságos, meghitt, hagyományos környezetben lévő gondoskodás.

Klubvezető: Bondár Jánosné, Kollégái: Samu Jánosné

Cím: 5630 Békés, Szarvasi út 40/1.

Tel.: 66/ 411-863

III. számú idősek Klubja

A Csallóközi utcai telephelyünkön idősek klubja, illetve fogyatékos személyek nappalai ellátása, és szociális foglalkoztatás működik.

Ez az a Klub a városban, ahol a jókedv, a vidámság feledteti a gondokat. Nincs pillanat, nincs nap, ami ne örvendeztetné meg az Időseket. Nincs olyan rendezvény, program, aminek apropóján ne szerveznének rendezvényt.

A klub hangulatos varázsa, az, ami bevonzza az ellátást igénylőket.

A klubban tapasztalható a legtoleránsabb emberi közösség az Idős, ők tapasztalatukkal, bölcsességükkel, rugalmasságukkal példát mutatnak számunkra a fogyatékkal élőkkel való közös együttlét egyszerűségére.

Az ünnepeket közösen tartják a klubban az idősek, illetve a fogyatékos személyek. Az anyák napját illetve a karácsonyi ünnepséget a szomszédban lévő óvodásokkal ünneplik a klubtagok. Nyári időszakban közös bográcsozást, szalonnasütést szerveznek a klubban, illetve az ellátottak más klubokkal közös kiránduláson vehetnek részt.

Ellátottjaink ingyenes szemvizsgálatban, ortopédiai vizsgálaton vehetnek részt évente két alkalommal.

Az őszi befőzés során közösen készítik a dzsemeket, lekvárokat, melyeket a téli időszakban a közös sütések alkalmával használnak fel. A közös tudás alkalmazása nagy toleranciát igényel, amit a klubban dolgozó szociális szakemberek magas fokon művelnek.

A programok igénybevétele a Támogató Szolgálat segítségével történik.

Klubvezető: Liszkainé Balog Nikoletta, kollégái: Német Márta és Püski Ildikó

Cím: 5630 Békés, Csallóközi u. 40.

Tel: 66/411-545

IV. számú Idősek Klubja

Minden évnek meg van a maga ENSZ által deklarált éve, amit a Dózsa úti Idősek Klubja szem előtt tart. 2012 az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve, így ennek jegyében zajlottak a tavalyi programok.

1987. november 16-án nyílt meg a Dózsa utcai idősek klubja. 2010-től a fogyatékos nappali ellátás működése is megkezdődött, mely a Családi kör nevet kapta.
A klubban nagy hangsúlyt fektetnek a kapcsolatok építésére, erősítésére. A mai világunkban kiváltság, ha valaki közösségbe tartozhat. Aki hozzánk betér, azt tapasztalhatja, hogy olyan események tölthetik meg napjaikat, ami segítséget ad, örömöt okoz, és mozgásban tart. Egyik nagy feladatunk, hogy észrevegyünk az egyént, hogy meglássuk, mi rejlik a másik személyiségében, és megismerés útján tudjuk őket megérteni és szeretni.

  • A Klubban nagy hangsúlyt fektetnek az idősek egészségtudatos szemléletformálására, melyre az aktív Időseknek igénye is mutatkozik, rendszeresek az erre irányuló előadások, Egészségnapok. 2012-ben 3 alkalommal szerveztünk Véradással összekötött egész napos egészségnapot
  • A generációk közötti kapcsolat erősítését célozza meg az óvodások rendszeres jelenléte ünnepekkor, jeles alkalmakkor az Idősek körében. (Húsvétolás, Anyák Napja, Advent). Ezt acélt szolgálja a rendszeres rajz és fotópályázat, mely egyre népszerűbb a gyerekek körében.
  • A Kirándulások (Erdély, Nyíregyháza, Mezőkövesd) a jó hangulatú bográcsozások (Nyárbúcsúztató, Idősek Világnapja) elengedhetetlen a Malomasszonykerti körzetet is felölelő klub életben
  • Rendszeres hitéleti gyakorlatok könnyebben elfogadhatóvá teszi az Idősek számára az élet mulandóságát, az egyre gyakoribb veszteségek feldolgozását.
  • Egy film is készül a klub életéről, amit együtt megnézünk, és ünnepi lakoma mellett megajándékozzuk az ellátottakat.

Klubvezető: Dumáné Szabó Anna, kollégái: Tóth Lajosné, Gyenes Szabina, Kabainé Vágási Mariann

Cím: 5630 Békés, Dózsa u. 36/1

Tel: 66/411-773

Tarhosi Idősek Klubja

Tarhoson a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ látja el az idősek nappali ellátását, illetve ennek keretében az étkeztetést, és a szociális foglalkoztatást.

Ellátottjaink a mindennapi életvezetésben, ügyintézésben, szabadidő hasznos eltöltésében kapnak segítséget. A klubban 2012-ben is szerveztek kirándulásokat, a tagok Cserkeszőlőn tölthettek el egy tartalmas napot. A klubélet nemcsak hétköznapokból áll, így az Idősek Világnapján közös főzésre, és ünneplésre került sor. Októberben Egészségnap keretében Dr Kecskeméti Ferencné szakgyógyszerész, és Bagdiné Sebestyén Éva a Pándy Kálmán Kórház vezető dietetikusa tartott előadást.

Az advent időszaka, és a Karácsony sem múlhat el ünneplés nélkül, melyről a klubban dolgozó kollegák gondoskodnak.

Cím: 5641 Tarhos, Petőfi Sándor u. 1/1.

Tel: 66/429-175


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!