Bemutatkoznak a leendő elsős tanító nénik (III.rész)


2013/2014 1.b Mészáros Gáborné osztályfőnök, Sas Sarolta napközis nevelő

Mészáros Gáborné osztályfőnök

Több, mint 30 éve tanítok, és ebből 8 alkalommal kezdtem első osztályt tanítani. Ismerem ennek a korosztálynak, az iskolakezdésnek, a szülők dilemmájának minden pozitív és negatív oldalát. Az iskolaválasztás, az iskolakezdés problémáját mind szülőként, mind nagyszülőként megtapasztaltam.

Amikor a hat éves kisgyermek először lép be az iskolába, az első benyomás talán örökre nyomot hagy emlékezetében. A nagy várakozással, egy kis félelemmel és őszinte kíváncsisággal iskolába lépő gyermek számára az első tanév ilyen kitüntetett, mélyen bevésődő élmény. Az ekkor szerzett benyomások, érzések, gondolatok befolyásolják az iskolai pályafutását.

Első osztályt tanítani a pedagógus pálya egyik nehéz, de gyönyörű feladata. A kisiskolás korosztályhoz való kötődés talán a legerősebb kapocs, amely a gyermekek és a tanító között kialakulhat, egy kedves nagy család, sok-sok boglyas fejecskével, kíváncsi, tudásra szomjazó csillogó szemekkel. Mindenki tele van reményekkel. A gyerek eltelve a tudásvággyal, a szülő reméli, hogy gyermeke megállja majd a helyét, a pedagógus, hogy tehetséges és szorgalmas kisdiákot kap.

A szülőkkel való kapcsolattartás hivatalos formáin kívül sokféle alkalmat találunk az információ cserére, amelyek a folytonosságot és a közvetlenséget jól szolgálják.

Móricz Zsigmond gondolatával zárom:

"Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud."

Sas Sarolta napközis nevelő

Békésen születtem 1987-ben. Az érettségit követően, amit a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban tettem le, a Szent István Egyetem Pedagógiai Karán diplomáztam, 2009-ben. Tanítói pályámat 2011 szeptemberében kezdtem meg. Fontosnak tartom a szabadidő hasznos eltöltését, hogy mind a házi feladatra, mind a szabad levegőn való mozgásra, mind a kézműves foglalkozásokra jusson elég idő. Az állandó és mindennapi tevékenységek mellett a lehetőségeinkhez mérten időt szakítok, hogy minél többször el tudjunk jutni uszodába, könyvtárba, színházba, amit a gyermekek nagyon szeretnek, és az egészséges fejlődésükhöz nagyon fontosnak tartok. Kiemelt feladatomnak tartom, hogy a gyermekek szeressenek iskolába járni, s ez által a legfontosabb feladatuk, a tanulás örömet, élményt jelentsen számukra.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!