Szelektív, házhoz menő hulladékgyűjtést tervez a város!


A napokban közmeghallgatás keretében tárgyalta a testület a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését Békés városában.

Mint jól tudjuk az új hulladéktörvény értelmében 2015-től minden településen kötelezően, válogatottan kell gyűjteni a háztartásokban keletkező tovább hasznosítható hulladékokat.

Ebből kifolyólag Békés Város Önkormányzata a módszer mielőbbi bevezetését szorgalmazza. Az elméletet most át kell építeni a gyakorlatba, ehhez pedig idő kell, de ha az eljárás már két év múlva jól bejáratott lesz, akkor akár 2015-ben már 5 500 000,- Ft megtakarítást tud eredményezni.

Izsó Gábor polgármester hangsúlyozta, hogy a város vezetése számára cél, hogy ne növeljék tovább a lakosok terheit. Ez pedig csak úgy kivitelezhető, ha az érintettek rugalmasan együttműködnek a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Békési Kommunális Szolgáltató Kft. munkatársaival.

A cég vezetése a házhoz menő szelektív gyűjtést minden esetben két típusban tervezi megszervezni. Az egyik a zöldhulladékok különgyűjtése a másik típus a hasznosítható hulladékok gyűjtése. A szakemberek úgy vélik, hogy tavasztól ingyenesen igényelhetőek lesznek a 120 literes szelektív hulladékgyűjtő edények. Természetesen meghatározott feltételek és szankciók mellett. Ezekben lehet majd elkülönítetten gyűjteni a papír, műanyag, pet csomagolású hulladékokat.

A környezetvédelmi szempontból meghatározott előírásnak meg kell felelnie minden településnek ezáltal tisztább és kisebb terhelésű lesz a környezet. Fontos kiemelni, hogy minél kevesebb vegyes hulladék kerül a lerakóba annál kevesebb lerakási díjat kell megfizetni a szolgáltatónak. Ezáltal a lakosok költségei is szinten tarthatóak.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!