Holnapra várják a Kettős Körös tetőzését III. fokban. Képek


Helyszin: Békés
Tájékoztató a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi helyzetéről 2013. április 2.

Hidrometeorológia

Az elmúlt 24 órában a magyar területi vízgyűjtőben gyakorlatilag nem hullott csapadék. Román oldalon Biharfüreden mérték a legtöbb csapadékot - 5 mm-t -, a ma reggeli biharfüredi hóvastagság 15 cm volt (- 1 cm).

Hidrológia

A Fekete-Körös román oldalon teljes hosszában apad. Zerind tetőzése 926 cm-en tegnap éjszaka 23 órakor következett be, és azóta lassú apadás mellett ma reggelig 3 cm-t csökkent a vízállás. Anton a tetőzés 824 cm-en tegnap este 8 órakor kezdődött és szokatlanul hosszú ideig ma reggel 6 óráig tartott. Remete ma reggel még gyengén árad, az előzetes jelentéshez képest kissé magasabb vízszintet ért el ma reggelre, aminek oka elsősorban az anti tetőzés elhúzódása. A ma reggel 7 órai remetei vízállás 690 cm volt (III. fok 700 cm).

A Fehér-Körös Kisjenőnél tegnap éjszaka 23 óra óta tetőzik 694 cm-en, feljebb a folyó apadó tendenciájú. Gyula vízállása együtt jár a remetei vízállással óránként jellemzően 3 cm-t árad, ma reggel 7 órakor 522 cm volt. (III. fok 550 cm). A folyó vízállása tegnap délután 16 órakor került II. fok fölé.

A Kettős-Körös áradása Békésnél folyamatos volt, tegnap délelőtt 11 órakor a vízállás meghaladta a II. fokú szintet, majd ma reggel 7 órakor 751 cm-rel a III. fokú szintet is. A folyó áradási üteme jellemzően óránként 3-4 cm.

A Sebes-Körös vízeresztése a mezőtelegdi tározóból a korábbi napokhoz képest hosszabb ideig tartott, Körösszakálnál a vízállás az elmúlt 24 órában nem csökkent + 90 cm alá, ami azt jelenti, hogy az érkező vízhozam folyamatosan meghaladja a 100 m3/sec értéket. Ennek megfelelően Körösladánynál a folyamatos áradás jellemző, ma reggel 531 cm-es vízállást mértek. A folyó ma 0 órakor került a II. fokú szint fölé.

A Berettyó román oldalon mindenütt apad, Szalárd 596 cm-en tegnap délelőtt 11 órakor tetőzött (II. fok 700 cm). A folyó árhullámának teteje most érte el Darvas térségét. Szeghalom vízállása ma reggel 441 cm, együtt jár Körösladánnyal. A II. fokú szint fölé tegnap este 20 órakor került.

A Hármas-Körös Gyománál és Szarvasnál egyaránt árad, Gyoma vízállása 10 órakor 651 cm, amely meghaladja a II. fokú szintet.

A Hortobágy-Berettyó árvízkapui vízállása ma reggel 604 cm-rel meghaladta az I. fok szintjét. Az Árvízkapunál az ecsegfalvi vízálláshoz számított esés ma reggel 70 cm volt, ennek megfelelően a víz a Hármas-Körös irányába folyik.

A Tisza Csongrádnál tetőzési állapotban van 633 cm-en (+3 cm, I fok 650 cm).

Árvízvédelem

A hidrológiai helyzetre való tekintettel jelenleg I. fokú készültségi szint van érvényben a Hortobágy-Berettyón, II. fokú készültség van érvényben a Fehér-Körösön, a Hármas –Körösön, a Sebes-Körösön és a Berettyón, III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Fekete-Körösön és a Kettős-Körösön.

A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból 43 km hosszan tarunk I. fokú, 165 km hosszan II. fokú és 108 km hosszan III. fokú árvízvédelmi készültséget.

A készültségben lévő védelmi szakaszokon, a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. Beavatkozásra okot adó esemény nem történt. Az elmúlt 24 órában összesen 385 fő látott el szolgálatot.

Várható helyzet

A Fekete-Körösön Antnál a folyó nagyon lassú apadásával kell számolni, a vízállás holnap reggelig III. fok fölött marad. Remete tetőzése ma az esti órákban kezdődhet meg 720 cm-es, III. fokot meghaladó szinten.

A Fehér-Körös Gyulánál a remetei tetőzéssel közel egyidőben tetőzhet, nem kizárt, hogy néhány cm-rel meghaladja a III. fokú szintet (III. fok 550 cm)

A Kettős-Körös békési tetőzése holnap nappal várható 790 cm+- 25 cm-es szintten.

A Sebes-Körös Körösladányi tetőzése április 4-én valószínű, várható hogy a vízeresztések, a berettyói árhullám, illetve a Kettős-Körös visszaduzzasztása miatt itt is III. fokú szint fölött következik be a tetőzés. A III. fok meghaladásának valószínű időpontja holnap a reggeli órákra tehető.

A Berettyó Szeghalomnál ugyancsak április 4-én tetőzhet, a tetőzés itt is meghaladhatja a III. fokú szintet, holnap a reggeli óráktól.

A Hármas-Körösön a tetőzés április 5.-én kezdődhet meg előbb Gyománál a III. foknak megfelelő 750 cm körüli szinten, majd 5-én és 6-án Szarvason 800 cm körül. Gyoma vízállása ma délelőtt meghaladja a II. fokú árvízszintet, Szarvasnál ugyanez ma délután valószínű.

A Hortobágy-Berettyón Árvízkapu vízállása holnap reggelre érheti el a II. foknak megfelelő 650 cm-es szintet.

A meteorológiai előrejelzések szerint ma a délutáni óráktól holnap reggelig 6,3 mm, majd holnap még újabb 7,2 mm területi átlagú csapadékra számíthatunk. A csapadék formája a hegyvidéki területeken valószínűleg hó lesz.

Belvízvédelem

Az elmúlt 24 órában a 10 belvízvédelmi szakaszon 24 szivattyútelep üzemelt.

A mai napon 4 belvízvédelmi szakaszon (01. Réhelyi, 03. Gyomai, 09. Mezőberényi, 10. Dögös-Kákafoki) III. fokú, 5 belvízvédelmi szakaszon II. fokú (02. Szeghalmi, 04. Holt-Sebes-Körös, 05. Kettős-Körös jobb parti, 06. Hosszúfoki, 08. Élővíz-csatorna, 1 belvízrendszerben pedig I. fokú (07. Fehér-Fekete-Körös közi) készültségi szint van érvényben.

Éjjel-nappali folyamatos üzemmel 16, csak nappali üzemmel 7, automata műszakban 1 szivattyútelep üzemel. Az összes üzemelő kapacitás 84,79 m3/s.

A belvízzel elöntött terület nagysága 13.510 ha, ebből 4.015 ha a vetés és 3.185 ha szántó.

A KÖVIZIG szivattyútelepei a jelenlegi belvízvédelmi ciklusban, március 11-től 32.368 em3 belvizet emeltek át a főbefogadóba (ebből a tegnapi napon 6.169 em3-t).

Az elmúlt 24 órában 200 fős létszám vett részt a belvízvédekezésben, melyből 79 fő saját dolgozó.

A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat II. fokú készültséget tart a Réhelyi, a Szeghalmi, a Hosszúfoki, a Kettős-Körös jp.-i, a Holt-Sebes-Körösi és a Gyomai belvízrendszerekben.

A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat 44 db szivattyútelepet/ szivattyúállást üzemeltet.

A Körösi Vízgazdálkodási Társulat II. fokú készültséget tart a Dögös-Kákafoki, a Mezőberényi és az Élővíz-csatorna belvízrendszerben. A Körösi Vízgazdálkodási Társulat 10 db szivattyútelepet üzemeltet.

5 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget, 1 településen (Kötegyán) II. fokú a készültség, 4 településen (Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Körösladány) I. fokú készültség van érvényben.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!