Áradás - Tetőzés után újabb gyenge árhullám érkezik a Körösön


Tájékoztató a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi helyzetéről 2013. április 4.

Hidrometeorológia

Az elmúlt 24 órában a Körösök vízgyűjtőjében ismételt csapadéktevékenységről érkeztek jelentések. A román területi hegyvidéki vízgyűjtőben a Fehér-Körös vízgyűjtőjében hullott a legtöbb csapadék, itt több helyről is 20 mm fölötti értéket jelentettek. A Fekete- és Sebes-Körös vízgyűjtőben jellemzően 10-20 mm közötti értékekről érkezett jelentés. A biharfüredi hómérő állomáson tegnap estére már csak hófoltokat jelentettek.

Magyar területen a minimum csapadékértéket (5 mm alatti) a szarvasi szakaszmérnökség területéről, a maximumot (helyenként 20 mm-t meghaladó értékeket) a Sebes-Körös menti területekről jelentették. Átlagosan a csapadékterhelés 10 mm volt a magyar területi vízgyűjtőben.

Hidrológia

A Fehér-Körös román területen ismét árad, Honctőnél a vízállás reggel 4 cm-rel meghaladta az I fokú szintet, 154 cm-t mértek. Kisjenőtől lefelé még apad a folyó. Magyar területen Gyulánál a tegnap reggel 554 cm-en bekövetkezett tetőzést követően a folyó 18 órakor került a III fokú készültségi szint alá. (III fok 550 cm). Ma reggel 539 cm volt a vízállás, óránként jellemzően 1 cm-t apad.

A Fekete-Körös román területen Talpasig szintén áradásba fordult. Belényesnél reggel 180 cm-es (I fok 225 cm), Tenkénél 354 cm-es (I fok 350 cm) vízállást jelentettek. Ant a 824 cm-es tetőzést követően ma reggel 711 cm-ig apadt, még 11 cm-rel van III fokú szint fölött.

A Kettős-Körös Békésnél tegnap reggel 8 órakor 797 cm-en megkezdte a tetőzést (III fok 750 cm), ma reggelre 787 cm-ig apadt. Az árhullám teteje jelenleg Köröstarcsa térségében jár, itt 741 cm-en megkezdődött a tetőzés.

A Sebes-Körösön Körösszakálnál tegnap éjszaka intenzívebbé vált a mezőtelegdi tározóból történő vízeresztés, a ma reggeli vízállás 133 cm volt, ez 57 cm-es emelkedés tegnap estéhez képest. Körösladány vízállása ennek megfelelően emelkedő maradt, ma reggel 623 cm volt, ami 23 cm-rel van a III fok fölött.

A Berettyó Márkaszéktől fölfelé mindenütt árad, készültségi szint fölött Márkaszéknél van, ahol a 186 cm-es vízállás 36 cm-rel haladja meg az I fok szintjét. Szeghalom vízállása együtt jár Körösladányéval, itt a reggeli érték 493 cm volt, 7 cm-rel III fokú szint alatt.

A Hármas-Körös Gyománál ma reggel 748 cm volt, óránként 1 cm-t árad, 8 órakor elérte a III fokú készültségi szintet (III. fok 750 cm). Szarvas vízállása 763 cm, itt jellemzően 2 cm/óra az áradási intenzitás és 37 cm-re van a vízszint a III fokú készültségi szinttől.

A Hortobágy-Berettyó 8 órakor elérte a III fokú készültségi szintet (III. fok 700 cm), áradó tendenciájú, az áradás intenzitása még 1,5 cm/óra. A vízszintesés Ecsegfalvához képest 7 cm-re csökkent, a vízszint kiegyenlítődési állapot a reggeli órákra előáll, az Árvízkapu zárható állapotba kerül.

A Tisza Csongrádnál ma reggel I fok fölé került.

Árvízvédelem

A hidrológiai helyzetre való tekintettel jelenleg II. fokú készültség van érvényben a Fehér-Körösök és a Berettyón, III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hármas–Körösön, a Sebes-Körösön és a Hortobágy-Berettyón.

A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból 68 km hosszan tartunk II. fokú és 247 km hosszan III. fokú árvízvédelmi készültséget.

A készültségben lévő védelmi szakaszokon, a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. A tartósan magas vízállások következtében védvonalainkon növekednek az árvízi jelenségek (fakadóvíz, talpszivárgás), melyek jelenleg beavatkozást nem igényelnek. Az elmúlt 24 órában összesen 816 fő látott el szolgálatot.

Várható helyzet

A tegnap lehullott csapadékok újabb árhullámokat generáltak a határfolyók felső és középső szakaszain. A kialakult árhullámok abszolút értékben mérve egyelőre nem látszanak jelentősnek, azonban a magyar területen jelenleg levonulóban lévő III fokú szint fölötti árhullámot utol fogja érni.

A Fekete-Körös Antnál várhatóan ma délelőtt kilép a III fokból, de a völgyelését követően az érkező újabb árhullám hatására várható, hogy ismét III fok fölé kerül. Ennek bekövetkezési időpontja a holnapi napra tehető. A tetőzés nagysága az előző árhullám magasságát várhatóan nem éri el.

A Fehér-Körös apadása a mai napon folyamatos marad, a II fokú készültségi szint fölötti állapot Gyulánál az elkövetkező két napban várhatóan fennmarad. Az érkező árhullám az apadási ütem lassulását okozza.

A Kettős-Körös békési apadása is folyamatosnak ígérkezik, holnap reggelre a folyó várhatóan még III fokú szint fölött marad. Az érkező árhullám várhatóan holnap estétől fogja gyenge áradó tendenciájúvá változtatni a folyó vízjárását.

A Sebes-Körös körösladányi szelvényében a szokásos "hármas hatás" fog érvényesülni. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a Körösszakál felől érkező vízeresztés emeli, a Berettyó árhullámának Szeghalomnál bekövetkezett tetőzése, valamint a Kettős-Körös árhullámának köröstarcsai tetőzése az elkövetkező óráktól csökkenti a vízállást. A három tényező közül jelenleg a körösszakáli hatás a legerősebb, így a folyó vízszintje lassan még tovább fog emelkedni és holnap reggelig elérheti a 650 cm-t is. Ez III fok fölötti érték 50 cm-rel.

A Berettyó Szeghalomnál gyengén emelkedő tendenciájú marad, ma estére várhatóan eléri a III fokú szintet a Sebes-Körös visszaduzzasztása miatt.

A Hármas-Körösön a főárhullám tetőzése Gyománál ma délután várhatóan bekövetkezik 760 cm körüli értéken, ezt követően stagnáló, illetve az érkező újabb árhullám, valamint a Sebes-Körös vízeresztése miatt gyengén még emelkedő tendencia is kialakulhat. A Vízjelző Szolgálat által készített előrejelzések szerint nem kizárt a 800 cm elérése sem április 8.-a környékén. Szarvasnál az újabb árhullám miatt nem várható stagnáló állapot, itt az érkező árhullám beleolvad a jelenlegibe és a gyenge emelkedés április 8.-áig várhatóan megmarad. A tetőzést addigra a Tisza visszaduzzasztása is befolyásolja, a tetőzés értéke meg fogja haladni a III fok (800 cm) szintjét.

A Hortobágy-Berettyó vízállását az Árvízkapu ma délelőttre tervezett zárását követően a vízterhelések fogják szabályozni. Mivel a Hármas-Körösre érkező újabb árhullám tovább emeli a folyó vízszintjét, az Árvízkapu kinyílása nem valószínű.

A meteorológiai előrejelzések szerint ma gyengülő intenzitással még további csapadékok várhatók, a lehulló mennyiség holnapután reggelig elérheti a 10 mm-t.

Belvízvédelem

Igazgatóságunk területén az elmúlt 24 órában 3,3 és 23,1 mm közötti csapadék hullott. 10 belvízvédelmi szakaszon 23 szivattyútelep üzemelt.

A mai napon 4 belvízvédelmi szakaszon (12.01. Réhelyi, 12.03. Gyomai, 12.09. Mezőberényi, 10.10. Dögös-Kákafoki) III. fokú, 5 belvízvédelmi szakaszon II. fokú (12.02. Szeghalmi, 12.04. Holt-Sebes-Körös, 12.05. Kettős-Körös jobb parti, 12.06. Hosszúfoki, 12.08. Élővíz-csatorna), 1 belvízrendszerben pedig I. fokú (12.07. Fehér-Fekete-Körös közi) készültségi szint van érvényben.

Éjjel-nappali folyamatos üzemmel 17, csak nappali üzemmel 5, automata műszakban 1 szivattyútelep üzemel. Az összes üzemelő kapacitás 83,78 m3/s.

A belvízzel elöntött terület nagysága 16.595 ha, ebből 4.770 ha a vetés és 3.865 ha szántó.

A KÖVIZIG szivattyútelepei a jelenlegi belvízvédelmi ciklusban, március 11-től 45.008 em3 belvizet emeltek át a főbefogadóba (ebből a tegnapi napon 6.287 em3-t).

Az elmúlt 24 órában 232 fős létszám vett részt a belvízvédekezésben, melyből 62 fő saját dolgozó.

A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat II.-fokú készültséget tart a Réhelyi, a Szeghalmi, a Hosszúfoki, a Kettős-Körös jp.-i, a Holt-Sebes-Körösi és a Gyomai belvízrendszerekben.

A Körösi Vízgazdálkodási Társulat I.-fokú készültséget tart a Fehér-Fekete Körös közi belvízrendszerben valamint II.-fokú készültséget tart a Dögös-Kákafoki, a Mezőberényi és az Élővízcsatorna belvízrendszerekben.

6 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget, 2 településen (Kötegyán, Körösladány) II. fokú a készültség, 4 településen (Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Kétegyháza) I. fokú készültség van érvényben.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!