Áradás - Vasárnap reggel 800 cm fölött tetőzhet a Körös


Tájékoztató a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi helyzetéről 2013. április 6.

Hidrometeorológia

Magyar területen 4,5 és 17,2 mm közötti csapadék hullott 24 óra alatt. A lehullott csapadék mennyisége meghaladja a Meteorológiai Szolgálat tegnapi előrejelzésében megadott 5,7 mm-es értéket. A minimum Félhalom térségében volt, míg a maximumot a Fehér-Fekete-Körös összefolyása térségében mérték. Román területen a Fehér-Körös völgyében jellemzően 10 mm alatti, a Fekete-Körös völgyében 10-20 mm közötti, a Sebes-Körös mentén 20-30 mm, a Berettyó-völgyben pedig 10-20 mm csapadék hullott. A maximumot a Sebes-Körös középső szakaszáról Körösrévről jelentették 36,2 mm-rel, valamint Biharfüredről 40 mm-rel. Biharfüred hómentes, Vigyázón 18 cm-re vastagodott a hótakaró (+ 2 cm).

Hidrológia

A Fekete-Körös felső szakasza a tegnapi csapadékok hatására ismét árad. A reggeli román adatok alapján az áradás mértéke nem tűnik jelentősnek, azonban kihatással lesznek a magyar szakaszon már eddig is egymásra futó árhullámokra. Belényes ma reggel 129 cm volt, 3 cm-t áradt estéhez képest, I. fok alatt van. Tenke éjfél óta árad, ma reggel 375 cm volt, I. fokban van. Zerind éjfélkor 862 cm-rel tetőzött, ma reggel még apadó volt, 859 cm-rel. Antnál 23 órakor volt a tetőzés 776 cm-rel a tegnapi előrejelzésnek megfelelően, ma reggel 771 cm-t mértek. Remetén még gyenge áradás van, óránként 1 cm-t árad, a folyó III. fokban van.

A Fehér-Körös Honctőnél apadó, Borosjenőtől lefelé áradó. Gyulánál ma reggel 6 órakor érte el a vízállás a III. fok szintjét, óránként 1 cm-t árad.

A Kettős-Körös Békésnél szintén 1 cm/óra intenzitással árad, ma reggel 801 cm volt III. fokban van.

A Sebes-Körösön Körösszakálnál az apadó ág ma hajnal 1 óráig tartott, azóta a mezőtelegdi vízeresztés miatt ismét árad a folyó, a völgyelés óta 6 cm-t emelkedett, 106 cm a vízállás. Körösladány a Kettős-Körös visszaduzzasztása, illetve a Berettyó saját árhulláma miatt gyengén áradó, ma reggel 57 cm-rel van a III. fokú szint fölött.

A Berettyó Szilágynagyfalunál 12 óra alatt 150 cm-t emelkedett, még készültségi szint alatti a vízállás. Márkaszéknél szintén jelentősebb az áradás, itt mintegy 1 méteres az emelkedés 12 óra alatt, ma reggel 200 cm-t jelentettek, (II. fok 250 cm). A folyó teljes magyar szakasza áradó, Szeghalom ma reggel 529 cm volt (III. fok 500 cm).

A Hármas-Körös gyengén emelkedik, ma reggel Gyománál 783 cm, Szarvasnál 807 cm volt a vízállás, mindkettő III. fok fölött van.

A Hortobágy-Berettyón tegnap délben megtörtént az ágotai zárás és a vízterhelések csökkenése hatására az áradási intenzitás csökkent, Árvízkapunál ma reggel 7 órakor 745 cm volt a vízállás.

A Tisza Csongrádnál ma reggel 681 cm (+15 cm) I. fokban van.

Árvízvédelem

A hidrológiai helyzetre való tekintettel jelenleg III. fokú készültség van érvényben a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hármas–Körösön, a Sebes-Körösön, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón.

A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból 315 km hosszan tartunk III. fokú árvízvédelmi készültséget. A Hortobágy-Berettyó 46-os úti mezőtúri hídfeljárójánál lévő korábban kiépített homokzsákos bevédést meg kell erősíteni, amely a mai napon megtörténik.

A készültségben lévő védelmi szakaszokon, a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. A tartósan magas vízállások következtében védvonalainkon növekednek az árvízi jelenségek (fakadóvíz, talpszivárgás, drénüzemelés), melyek jelenleg beavatkozást nem igényelnek. Az elmúlt 24 órában összesen 913 fő látott el szolgálatot.

Az árvízkapui 24 darab szivattyú provizórium telepítése megtörtént, a délelőtti órákban megkezdik üzemelésüket.

Várható helyzet

A Fehér-Körösön ismerve a lehullott csapadékokat, valamint a reggeli vízállás értékeket jelentősebb árhullám kialakulására nem számítunk. Gyulánál az emelkedő tendencia várhatóan a Fekete-Körös remetei tetőzéséig megmarad, ezt követően már csak 5-10 cm-es emelkedés, majd stagnálás és lassú apadás valószínű. A tetőzés várhatóan 580 cm +-15 cm-rel fog bekövetkezni ma éjszaka. Holnap reggelig a folyó III. fok fölött marad.

A Fekete-Körösön Antnál ma apadó tendencia érvényesül, majd az érkező újabb árhullám hatására holnap hajnaltól ismét gyenge emelkedés állhat elő. Az újabb tetőzés a ma reggeli adatok ismeretében valószínűen a tegnapi alatt marad. Remeténél Ma éjszaka kezdődik tetőző állapot kialakulása, ez 720 cm+- 15 cm-en valószínű. Az érkező újabb árhullám visszaáradást várhatóan nem okoz. Holnap reggelig a folyó III. fok fölött marad.

A Kettős-Körös gyenge áradása ma még tovább tart, tetőzés holnap reggel valószínű 820 cm +-20 cm értékkel, a III. fok megmarad.

A Sebes-Körös körösladányi tetőzése - amennyiben ma jelentősebb vízeresztés nem történik Mezőtelegden - a Kettős-Körös alsó szakaszának tetőzésével egyidejűleg valószínű 670 cm körüli értéken holnap az éjszakai óráktól. Amennyiben jelentősebb vízeresztés érkezik - Körösszakálnál 150 cm-nél magasabb vízállás alakul ki - akkor ennél magasabb érték is kialakulhat.

A Berettyó szeghalmi tetőzésére a körösladányi visszaduzzasztás és az érkező saját árhullám egyaránt kihatással lesz, a tetőzés időpontja hosszan elnyúlva holnap éjszakától várható 540 cm körüli értéken. Mind a Sebes-Körös, mind pedig a Berettyó az elkövetkező napokban III. fok fölött marad.

A Hármas-Körös Gyománál az egymásra futó árhullámok eredményeképpen tovább fog emelkedni, az emelkedés mértéke nem lesz intenzív. Tetőző értékek április 8.-án az esti óráktól valószínűek 810 cm +- 15 cm értékkel. Szarvason ugyanez a tendencia érvényesülhet, itt 830 cm +-15 cm tetőzés várható április 9.-én estétől kezdve. A III. fok fölötti vízállások az elkövetkező napokban fennmaradnak. A hármas-Körösi tetőzések magasságát a mai mezőtelegdi vízeresztés mértéke, valamint a még ismeretlen fekete-körösi érkező árhullám nagysága felfelé módosíthatja.

A Hortobágy-Berettyóban kialakuló helyzet a vízkorlátozások és a torkolati szivattyúk beüzemelésének időpontjától és mértékétől függ. A III. fok fölötti szintek tartósak lesznek.

A meteorológiai előrejelzések szerint mára 1,2 mm csapadék várható, majd ezt követően mintegy 2 napos csapadékmentes időszak várható.

Belvízvédelem

Igazgatóságunk területén az elmúlt 24 órában 4,5 mm és 17,2 mm közötti csapadék hullott. 10 belvízvédelmi szakaszon 27 szivattyútelep üzemelt.

A mai napon 4 belvízvédelmi szakaszon (12.01. Réhelyi, 12.03. Gyomai, 12.09. Mezőberényi, 10.10. Dögös-Kákafoki) III. fokú, 6 belvízvédelmi szakaszon II. fokú (12.02. Szeghalmi, 12.04. Holt-Sebes-Körös, 12.05. Kettős-Körös jobb parti, 12.06. Hosszúfoki, 12.07. Fehér-Fekete-Körös közi, 12.08. Élővíz-csatorna) készültségi szint van érvényben.

Éjjel-nappali folyamatos üzemmel 25, csak nappali üzemmel 1, automata műszakban 1 szivattyútelep üzemel. Az összes üzemelő kapacitás 92,15 m3/s.

A belvízzel elöntött terület nagysága 20.155 ha, ebből 5.915 ha a vetés és 4.950 ha szántó.

A KÖVIZIG szivattyútelepei a jelenlegi belvízvédelmi ciklusban, március 11-től 59.040 em3 belvizet emeltek át a főbefogadóba (ebből a tegnapi napon 6.984 em3-t).

Az elmúlt 24 órában 254 fős létszám vett részt a belvízvédekezésben, melyből 69 fő saját dolgozó.

4 esetben a főcsatornákon érkező vizek főbefogadóba emeléséhez a stabil szivattyútelep kapacitása már nem elegendő, ezért kapacitásnövelés céljából mobil szivattyúk kerültek telepítésre. Szükségessé vált a Csurgói és a Vámoszugi szivattyútelep kapacitás növelése 1-1 db 0,5 m3/s kapacitású szivattyúval, illetve a Büngösdi és a Félhalmi szivattyútelepek kapacitásnövelése 2-2 db 0,5 m3/s kapacitású gépegységgel. A gépek felszerelése megtörtént, jelenleg folyamatosan üzemelnek

A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat 45 szivattyúteleppel II. fokú készültséget tart a Réhelyi, a Szeghalmi, a Hosszúfoki, a Kettős-Körös jobbparti, a Holt-Sebes-Körösi és a Gyomai belvízrendszerekben.

A Körösi Vízgazdálkodási Társulat 12 szivattyútelepet üzemeltet, II. fokú készültséget tart a Fehér- és a Fekete-Körös közi belvízrendszerben, valamint III. fokú készültséget tart a Dögös-Kákafoki, a Mezőberényi és az Élővíz-csatorna belvízrendszerekben. A Társulat több csatornáján is lokális beavatkozásokat végez.

12 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget, 3 településen (Körösladány, Kötegyán, Szeghalom) II. fokú a készültség, 9 településen (Békéscsaba, Békésszentandrás Biharugra, Gyomaendrőd, Kétegyháza, Köröstarcsa, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Zsadány) I. fokú készültség van érvényben.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!