Áradás - MA délelőtt tetőzik Békésnél a Körös!


Tájékoztató a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi helyzetéről 2013. április 8.

Hidrometeorológia

Magyar és román területen a vízgyűjtőben tegnap nem hullott csapadék. A Vigyázón lévő hóvastagság nem változott, ma reggel 20 cm volt.

Hidrológia

A folyók román területen teljes hosszukban apadnak. Magyar területen a felső szakaszon megkezdődtek a tetőzések. A Sebes-Körös felső szakasza kivételével mindenütt III. fok fölötti vízállások vannak.

A Fekete-Körös Zerindnél 890 cm-rel tetőzött tegnap 17-23 óra között. Antnál 811 cm-en jött létre a tetőzés 20-21 órakor, ma reggel 805 cm volt a vízállás. Remete tetőzése 759 cm-en most történik, hajnal 3 óra óta stagnál a vízszint.

A Fehér-Körös Gyulánál ma hajnalban 612 cm-rel tetőzött, reggel 7 órára 1 cm-es apadás észlelhető. Az árhullám teteje jelenleg Szanazug térségében van.

A Kettős-Körös Békésnél tetőzés előtti állapotot mutat, 861 cm a vízállás.

A Sebes-Körösön Körösszakálnál tegnap reggel 8 óráig emelkedett a vízszint, a jelzett vízeresztés hatására 270 cm-ig, majd gyors apadás következett be. Ma reggelig 1 méter 45 centit csökkent a folyó szintje, 125 cm-es a vízállás. A tetőzés időpontjában végrehajtott vízhozammérés eredménye 180 m3/sec volt. A Sebes-Körös Körösladánynál, a Kettős-Körös visszaduzzasztása, illetve a Berettyó, valamint a saját árhulláma miatt gyengén áradó, ma reggel 716 cm volt a vízállás.

A Berettyó újabb árhulláma elhagyta Berettyóújfalu térségét. Szeghalom ma reggel gyenge áradó tendencia mellett 577 cm volt (III. fok 500 cm).

A Hármas-Körös gyengén emelkedik, ma reggel Gyománál 835 cm, Szarvasnál 849 cm volt a vízállás, mindkettő óránként 1 cm-es áradást mutat. Gyománál tegnap kora délután 725 m3/sec vízhozamot mértek, ez mintegy fele a ma reggel Szolnoknál átfolyó tiszai vízhozamnak.

A Hortobágy-Berettyón az árvízkapui vízállás stabilnak mondható, az árvízkapui felső vízállás ma reggel 748 cm volt, tegnap reggelhez képest 1 cm emelkedés észlelhető. A Hármas-Körös felőli oldalon 40 cm-rel magasabb a vízállás. Tegnap délben a mezőtúri hídnál végzett vízhozammérés eredménye 8,34 m3/sec volt. A Nagykunsági főcsatornán kivezetett vízhozam a ma reggeli adatok alapján 6,61 m3/sec.

A Tisza Csongrádnál ma reggel 708 cm (+12 cm) I. fokban van (II. fok 750 cm)

Árvízvédelem

A hidrológiai helyzetre való tekintettel jelenleg III. fokú készültség van érvényben a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hármas–Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón.

A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból 315 km hosszan tartunk III. fokú árvízvédelmi készültséget (csak a Sebes-Körös felső szakaszán van készültség). A készültségben lévő védelmi szakaszokon, a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. A tartósan magas vízállások következtében védvonalainkon növekednek az árvízi jelenségek (fakadóvíz, talpszivárgás, töltésszivárgás), melyek jelenleg beavatkozást nem igényelnek. Az elmúlt 24 órában összesen 998 fő látott el szolgálatot, ebből 149 saját dolgozó.

Az Árvízkapunál a 24 gépegységből álló provizórium üzemel. A tegnapi napon a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság részéről megtörtént további 6 szivattyú beüzemelése, a mai napon pedig megkezdődött a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság részéről is 6 szivattyú beszerelése, melyek várhatóan a ma éjszaka folyamán megkezdik működésüket.

A Nagykunsági főcsatornán keresztül 6,6 m3/s vízhozam kerül gravitációs úton bevezetésre a Hármas-Körös Öcsödi szakaszán.

A gravitációs és a szivattyús üzemelések, valamint a korábban életbe léptetett vízbevezetési korlátozások együttes eredményeként április 7-től kezdődően 749 cm környezetében stabilizálódott a Hortobágy-Berettyó vízszintje.

A meteorológiai előrejelzések alapján 10-én, illetve 12-én erős szél, illetve 50km/órát meghaladó széllökések várhatók. Ezért a hullámverés elleni védekezésre való felkészülés keretében a mai napon a 46-os számú főút Mezőtúri hídjánál fóliás töltésbevédésre kerül sor.

Várható helyzet

Holnap reggelig a folyókon készültségi szintekben változás nem várható, mindenütt marad a III. fok fölötti vízállás.

A Kettős-Körös Békésnél ma a délelőtti óráktól megkezdi a tetőzést, a reggeli vízálláshoz képest még 1-2 cm emelkedés előállhat. Az árhullám teteje ma éjszaka éri el a Sebes-Körös torkolatát.

A Sebes-Körös Körösladánynál ma már csak a Berettyón érkező árhullám és a Kettős-Körös visszaduzzasztása miatt fog emelkedni, a tetőzés mértéke a tegnap előrejelzett 730 cm környékén várható 9-én reggeltől.

A Berettyó Szeghalomnál szintén 9-én tetőzhet 600 cm körüli szinten.

A Hármas-Körös Gyománál 10-én hajnaltól tetőzhet 850 cm (LNV 918 cm), Szarvasnál 10-én éjszaka várható a tetőzés 860-880 cm (LNV 986 cm) közötti értéken.

A Hortobágy-Berettyóban a szivattyúk üzeme és a jelenlegi terhelések mellett kialakult egyensúly miatt a felvíz változása nem várható.

A meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon 1 mm körüli csapadék várható, a holnapi nap folyamán azonban területi átlagban 5-10 mm közötti csapadék valószínű.

Belvízvédelem

Igazgatóságunk területén az elmúlt 24 órában 10 belvízvédelmi szakaszon 28 szivattyútelep üzemelt.

A mai napon 6 belvízvédelmi szakaszon (12.01. Réhelyi, 12.03. Gyomai, 12.04. Holt-Sebes-Körös, 12.05. Kettős-Körös jobb parti, 12.09. Mezőberényi, 12.10. Dögös-Kákafoki) III. fokú, 4 belvízvédelmi szakaszon II. fokú (12.02. Szeghalmi, 12.06. Hosszúfoki, 12.07. Fehér-Fekete-Körös közi, 12.08. Élővíz-csatorna) készültségi szint van érvényben.

Éjjel-nappali folyamatos üzemmel 26, csak nappali üzemmel 1, automata műszakban 1 szivattyútelep üzemel. Az összes üzemelő kapacitás 110,54 m3/s.

A belvízzel elöntött terület nagysága 22.775 ha, ebből 6.430 ha a vetés és 6.245 ha szántó.

A KÖVIZIG szivattyútelepei a jelenlegi belvízvédelmi ciklusban, március 11-től 75.376 em3 belvizet emeltek át a főbefogadóba (ebből a tegnapi napon 8.581 em3-t).

Az elmúlt 24 órában 283 fős létszám vett részt a belvízvédekezésben, melyből 71 fő saját dolgozó.

A 12.01 Réhelyi belvízvédelmi szakaszban a belvízbeemelések a Hortobágy-Berettyó üzemelési szabályzata alapján korlátozásra kerültek. Ez jelenleg összesen 15 m3/s-ot jelent (KÖTIVIZIG: 9,55 m3/s, TIVIZIG: 4,34 m3/s, KÖVIZIG: 1,11 m3/s). A korlátozások jelentősen rontják a belvízhelyzetet, az érintett főcsatornák vízszintjei nagymértékben emelkednek.

A Büngösdi és Félhalmi szivattyútelep mellett 2-2 db 500 l/sec teljesítményű mobil szivattyúk üzemelnek. A Békésszentandrási szivattyútelep mellé 6 db 500 l/sec teljesítményű mobil szivattyú került kihelyezésre kapacitás növelés érdekében, melyek 18 órától üzemelnek. A Csurgói és a Vámoszugi szivattyútelep mellett 1-1 db 500 l/sec mobil szivattyúk működik.

A Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat 43 szivattyútelepet üzemeltet. II. fokú készültséget tart a Réhelyi, a Szeghalmi, a Hosszúfoki, a Kettős-Körös jobbparti, a Holt-Sebes-Körösi és a Gyomai belvízrendszerekben.

A Körösi Vízgazdálkodási Társulat 14 szivattyútelepet üzemeltet, II. fokú készültséget tart a Fehér-Fekete-Körös közi belvízrendszerben, valamint III. fokú készültséget tart a Dögös-Kákafoki, a Mezőberényi és az Élővíz-csatorna belvízrendszerekben. A Társulat több csatornáján is lokális beavatkozásokat végez.

13 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget. 4 településen (Körösladány, Kötegyán, Szeghalom, Vésztő) II. fokú a készültség, 9 településen (Békéscsaba, Békésszentandrás Biharugra, Gyomaendrőd, Kétegyháza, Köröstarcsa, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Zsadány) I. fokú készültség van érvényben.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!