Elsők a heppesek a szeghalmi megyei versenyen


A technika és életvitel versenyen Nagyné Hidvégi Mária tanítványai jutottak az országos fordulóba

2013. március 27-én rendezték meg, Szeghalmon a XIV. Országos Technikaverseny megyei fordulóját. A verseny témája a közlekedés és szállítás. Iskolánkat Veres Fanni, Dávid Marcell és Erdész Máté 8.A osztályos tanulók képviselték. Először egyénileg kellett a tanulóknak igen nehéz feladatlapot megoldani. Voltak technika történeti kérdések a fogaskerekűről, fiákerről, katamaránról, omnibuszról, áttételeket és kerékpár különböző fék típusait kellett felismerni, össze kellett hasonlítani a vízi és a szárazföldi szállítást, áramköröket kellett megnevezni, közlekedéssel kapcsolatos szabályokat is kellett ismerni, a vízi járműveket fejlődéstörténeti sorrendbe kellett állítani és energiatakarékossággal kapcsolatos számításos feladat is volt.

Majd következett a gyakorlati rész, ahol egy lift modellt kellett megadott méretek és szempontok szerint elkészíteni, 90 perc alatt. Két csapatnak sikerült a modellel elkészülni. A békési és a szeghalmi gyerekek jeleskedtek.

Aztán a zsűri értékelt, izgatottan vártuk az eredményhirdetést. A tét nagy volt, hiszen az első helyezett csapat képviseli Békés megyét, a Kecskeméten megrendezésre kerülő országos versenyen. Az első helyezett csapat a Békési Kistérségi Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola csapata lett. A diákokat Nagyné Hidvégi Mária készítette fel.

Nagyon szép egyéni eredmények is születtek. Veres Fanni 8.A osztályos tanuló megyei első helyezést ért el, míg Dávid Marcell 8.A osztályos tanuló megyei harmadik helyezést ért el a technika versenyen.

Ugyanekkor, ugyanitt a XII. Országos Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny megyei fordulóját is megrendezték. A verseny témája "Környezetbarát otthonunk". A Dr. Hepp Ferenc Iskolát Makkai Fanni, Szabó Vivien és Szaszák Anett 7. c osztályos tanulók képviselték. A versenynek volt egy elméleti és egy gyakorlati része. Az elméleti feladatlapot minden versenyző egyénileg töltötte ki, a csapattagok pontszámait a zsűri összeadta, a gyakorlati feladatot közösen kellett elkészíteniük a tanulóknak. Az elméleti kérdések között szerepeltek szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó feladatok, háztartási gépek energia felhasználásával kapcsolatos kérdések, Izzók fejlődéstörténetére vonatkozó feladatok, energiatakarékossággal kapcsolatos számításos feladatok, Európai Unió környezetszennyezés elleni törekvéseit kellett bemutatni….stb.

A gyakorlati feladat egy edényfogó kesztyű készítése volt. A zsűri értékelése szerint fő szempont volt, hogy használható, esztétikus, praktikus és anyagtakarékos legyen. A békési lányok minden szempontnak magasan megfeleltek és az elméleti feladatokkal is jól boldogultak. Így megyei első helyezést értek el. Békés megyét Makkai Fanni, Szabó Vivien és Szaszák Anett, A Dr. Hepp Ferenc Iskola 7.C osztályos tanulói képviselik Budapesten, az országos versenyen. A tanulókat Nagyné Hidvégi Mária készítette fel. Szép egyéni sikereket is értek el a lányok, Szaszák Anett megyei második, Makkai Fanni megyei harmadik helyezést ért el.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!