A Derűs ház csapat 2. helyezett lett!


Derűs siker a fogyatékkal élők régiós seregszemléjén - Izsó Hunorné Szabó Éva beszámolója a Békés Mátrixon!

A Bács-Kiskun, Békés- és Csongrád megyei fogyatékkal élők kulturális seregszemléjét, az Aranymasni Találkozót 2013. április 17-én az orosházi Vadvirág Esély Klub és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület közösen, immár 9. alkalommal rendezte meg.

A Találkozón 7 különböző kategóriában lehetett egyéni és csoportos produkciókkal nevezni. A Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ két klubja nevezett.

A Dózsa utcán működő Családi kör színeiben Jurt Klára népmesét adott elő(felkészítője édesanyja, Kovács Klára), míg a Derűs ház csoportja egy, a számunkra teljesen új kategóriában próbálta ki magát.

Előadásunk címe: "A megalkuvó macskák, avagy egy barátság kezdete".

A zenés színpadi játékban felhasználtuk Rossini Macskaduettjét, S. Szabó István Egerek című jelenetét, a mára már szinte klasszikusnak mondható Hofi-Koós Megalkuvó macskák című zeneparódiáját és műsorunk végén a spanyol Grupo Encanto által feldolgozott Witch doctor című számot.

A 19 fős csapat március elején kezdte a felkészülést. Ellátottjaink számára nagy feladat volt, hogy nem csupán tánclépéseket vagy szöveget kellett tanulniuk, de bele kellett jönniük a színpadi játékba, a színházi térlátásba is.

Ez pedig azt is jelentette, hogy a klubszoba falain belül jól begyakorolt mozdulatokat, a bevált mimikát, hangerősséget adaptálniuk kellett a sokszoros nagyságú és egészen más játékot igénylő színházi körülményekhez. A Kecskeméti Gábor Művelődési Központnak ezúttal is köszönetünket fejezzük ki, amiért próbalehetőséget biztosított számunkra!

A 31 versenyszám megtekintése után a zsűri nagyon nehéz helyzetben volt-és ez nem csupán a "szokásos" szlogen! A produkciók mögött minden intézmény minden ellátottja részéről hatalmas munka áll és szinte lehetetlen a különböző típusú fogyatékkal élők által készített műsorszámokat összehasonlítani.

Az idei évben egy különös felkérésnek is részesei voltunk: a sarkadi csoport Roma lakodalmassal készült, sajnos azonban betegség miatt több ellátottjuk is kénytelen volt otthon maradni. Ismerve a Derűs ház mulatozásra mindig kapható csapatát, felkértek minket a lakodalmas násznép alakítására. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy a békésiek igazi részesei voltak a sarkadi roma lagzinak, a be nem avatottak számára hihetetlen tűnt, hogy ellátottjaink csak ott, a függönyök mögött találkoztak először a forgatókönyvvel.

A Derűs ház végül a 2. helyezést érte el! Hiszem, hogy újabb sikerünk mögött nem csupán a befektetett munka, a lelkesedés áll, de a zsűri azt is értékelte, hogy mi minden évben új műsorszámmal, új oldalunkat bemutatva indulunk a megmérettetésen.

Az Aranymasni Találkozó hivatalos lezárása után zenés, táncos ismerkedési estre került sor.

A csoport tagjai: Bakucz Irén, Bereczki Gáborné, Csató Zsolt, Csicsák Hajnalka, Hajdú Szilárd, Herbert László, Kelemen Margit, Kolompár József, Kovács Henrietta, Megyeri Jánosné, Meskó Piroska, Streit Nóra, Szabó Ferencné, Szekeres János,Szűcs Ildikó, Szűcs Sándorné, Pusztai Margó, Toldi Istvánné , és a felkészítő Izsó Hunorné.

Köszönet a jelmezekért Nyeste Andrásnénak, Szabó Nikolettnek, az arcfestésért Balogh Nikolettának, a fotókért Skultéti Imrének és az erkölcsi és anyagi támogatásért a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központnak.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!