Zsúfolásig megtelt a felcsúti, helyi Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola nagyterme, ahol Egészséges helyi terméket a közétkeztetésbe! címmel tartottak közétkeztetési konferenciát, s mely egyben az Országos Mintamenza Program Közép-Dunántúli programindító konferenciája is volt.
Az eseményen szakemberek, intézményvezetők más-más megközelítésből beszéltek a Mintamenza Programról, így jogi, közművelődési, egészségügyi, de a közpénzek helyes felhasználásának oldaláról is megvilágították a kérdést illetve beszámoló hangzott el a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tapasztalatokról.
A konferencia keretében bemutatkozott a Békés Megyei Önkormányzat Egészséges halat a gyerekeknek - A halfeldolgozás alapjainak megteremtése Biharugrán! című projektje is. Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnökének előadásában prezentációba ágyazott videók segítették a projekt teljes tartalmának bemutatását, kezdve a halastavak állapotától, folytatva a sort a halból készült innovatív termékpaletta gyártási folyamatának filmfelvételein át egészen a projekt nemzetgazdasági hasznosságáig. Mint elhangzott a biharugrai projekt teljes paradigmaváltást hoz a magyar halászat jelenébe, abba a jelenben, ahol a halfogyasztás nem éri el az évi 5 kg/fő átlagot sem, a megtermelt hal 90-95 %-a pedig feldolgozás nélkül külföldön kerül értékesítésre.
Az előadásban ismertetett technológia alapján a szálkás magyar halból 55-60 % színhúst lehet kihozni – természetesen szálka nélkül, mely aztán professzionális termékként bevihető a közétkeztetésbe, majd pedig a hazai piacra is. A konferencia résztvevői nem csak filmen láthatták a halvirsli, vagy a halfasírt elkészítését, de a konferencia szünetében megtartott állófogadáson meg is kóstolhatták a professzionális termékeket, a sor pedig szinte végeláthatatlanul kígyózott a tálak előtt.
A konferencia az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Complete-Food Kft. és a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének Mintamenza Csapata közös szervezésében valósult meg.