Miért kell a cukorbetegeknek jobban figyelniük a lábukra?


Nem csak a kis erekben, de a nagyobb ütőerekben is előfordulhatnak szűkületek, de a cukorbeteg lábra mégis az jellemző, hogy az erek elvesztik összehúzódó képességüket, mintegy bénult állapotban kerülnek. Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, szakgyógyszerész, a Levendula Patika és a gondoskodo.hu tulajdonosa. 2. RÉSZ

A bénultság miatt az erek maximálisan kitágulnak és mivel nem tudnak összehúzódni, sokszor még nagyobb lesz a rajtuk átáramló vér mennyisége, mint normális esetben. Ez az egyik oka a cukorbeteg láb csontjaiban tapasztalható súlyos csontritkulásnak, ami sokszor spontán törésekhez vezet.

A talpszerkezet megrogyása, a csontokat összekötő szalagrendszer sorvadásának is a következménye. Összességében tehát a cukorbeteg láb tartása igen gyenge, erőtlen, feladatát ellátni képtelen, érzéketlen szervvé válik.

A cukorbetegnek készített talpbetétnek sok fontos követelménynek kell megfelelni. Elsősorban ne nyomhatja a talpat sehol, de valamilyen stabilizáló funkciót el kell, hogy lásson. Erre a célra kitünő és nemzetközileg elismert és bizonyított Poron márkanevű hydroellasztikus poliurethan emlékező habanyag. Elsőrendű tulajdonsága, hogy felveszi a ránehező test formáját és egyedülálló módon nyeli el a rezgéseket, csillapítja és elosztja a túlzott nyomást.

A cukorbetegek lába általában meleg és száraz, ami a fokozott vérátáramlás és a faggyúmirigyek hiánya miatt jön létre. Sokszor a sarkon nehezen gyógyuló berepedések jönnek létre, ezért fontos a talpbetét megfelelő borítása és a rendszeres kenőcsös lábápolás.

A fent említett folyamatok, gyakran a cukorbetegség rettegett szövődményéhez, a talpi fekélyhez, a bőr- és csontelhaláshoz, végül az amputációhoz vezetnek. Ezért van különösen nagy jelentősége a megelőzésnek a cukorbeteg láb-szindróma esetén. A fő "bűnös" a nyomás, ami sokszor túlzott, és gyakran rendellenes helyen lép fel. A talpi nyomásviszonyokat csak a nyomás vizsgálatával – elsősorban a számítógépes talpvizsgálattal deríthetjük fel a Levendula Patikában.

A nyomásponti kép alapján pontosan láthatók a túlnyomott területek, valamint láthatjuk a láb állapotát is. A felvett képet minden esetben eltároljuk a számítógépben, ami mind gyógyszerész- szakmai, mind jogi szempontból fontos lehet.

A CUKORBETEGSÉGGEL FOGLALKOZÓ HÁROMRÉSZES CIKKSOROZATUNK ELSŐ RÉSZE ITT OLVASHATÓ!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!