Kendermagos tyúk tenyésztésébe fog Békés városa!


A békési önkormányzat a BKSZ Kft-vel közösen őshonos baromfik ismételt elterjesztését tűzte ki célul Békés városában

A program lényege, hogy a beszerzett, származási igazolással ellátott vegyes ivarú, őshonos kategóriába tartozó naposcsibéből, pályázat útján békési családi gazdaságokba helyezzünk ki állományokat.A programban jelenleg a kendermagos magyar tyúk szerepel. Kendermagos magyar tyúk: Középnagyságú, kettőshasznú fajták közé tartozik.

A tyúkok súlya 2,0-2,3 kg, a kakasoké 2,5-3,0 kg. A magyar tyúk legfőbb értéke finom rostú és ízletes, kitűnő húsa. Csirkéi 8-10 hetes koruktól már értékesíthetők. Az 1930-as években Gödöllőn kezdett nemesítő munka eredményeként tojástermelése eléri az évi 140-150 darabot.

Mitől éri meg ezeket a fajtát tartani?  Nemzeti kincs. Szabad területeket kihasználják, a takarmány 70%-át megszedik.

Egyszerű technológia, szabad tartásos állomány. A kifejlett állatnak nem kell ketrec, illetve fűthető ól. Ízletesebb, jobb minőségű a húsa. Kakast 12 hetesen vágni lehet. Antibiotikumos kezelést nem igényel, betegségekre nem fogékony fajta.A leendő nyertes pályázó egy területen csak egy fajta baromfit nevelhet, megfelelő nagyságú területtel (legalább 10 m2/csirke kifutó) és előírások szerinti óllal (0,4 m2/csirke) kell rendelkeznie, 2 évig az állomány 30%-át fenn kell tartania, köteles gondoskodni arról, hogy a pályázat keretében kihelyezett állomány más baromfifajtákkal ne érintkezhessen, ezt a pályázat kiírójának képviselője 2 évig ellenőrizheti.

Amennyiben sikeres lesz a programindítónk, akkor kiterjesztjük a sárga, a fehér, a fogolyszínű magyar, valamint az erdélyi kopasznyakú tyúkokra és elérhetővé válik az őshonos magyar kacsa, liba, pulyka is.

További felvilágosítás kérhető a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályán (411-341 telefonszám), a BKSZ Kft Verseny utcai irodájában (411-174 telefonszám), illetve az igényeket is itt lehet jelezni.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!