A nagybetűs Böjt. I. rész


Három részes sorozatunk szerzője a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu tulajdonosa, Jeszenszky Attila.

Nem nagyon lehet találni olyan szellemi utat vagy vallást, ahol a böjt ne lenne jelen valamilyen formában. A történelmi források szerint

Nem nagyon lehet találni olyan szellemi utat vagy vallást, ahol a böjt ne lenne jelen valamilyen formában. A történelmi források szerintminden nagy vallásalapító vagy próféta használta és alkalmazta. Nem véletlenül, hiszen a testi mellett, a lelki, pszichikai és a szellemi megtisztulást is elősegíti. Mire érdemes odafigyelni, ha valóban teljes mértékben hasznossá akarjuk tenni a böjtöt?

A böjt egészségtámogató hatásai.

A testi szinten a böjt legfontosabb hatása, hogy tehermentesíti a szervezetet és elősegíti az anyagcserét. A beteg ember lehetőségei ugyanis- mint tudjuk - leszűkülnek, s szabadsága is erőteljesen lecsökken.A civilizált életvitelünk miatt hihetetlen mennyiségű ártalmas anyag kerül szervezetünkbe. Ezen testidegen anyagok, mérgek legfőképp a táplálkozás útján kerülnek szervezetünkbe. Érdemes megnézni, hogy egy élelmiszerbolt kínálatában mennyi olyan étel-ital található, melyben nincs tartósítószer, színezőanyag, ízfokozó, térfogatnövelő. Megdöbbentő, hogy mennyire kevés.

A méreganyagokkal terhelt ételek hosszú távon megbetegítenek, ezért fogyasztásra alkalmatlanok. A különböző méreganyagoktól a szervezet igyekszik megszabadulni, de sokszor nem bírja a versenyt a modern táplálkozással, s lassan, de évek-évtizedek alatt biztosan elszennyeződik. A mérgek valójában azért tudnak lerakódni, mert bevitelük nagyobb mértékű, mint a kiválasztásuk.

Mit okoz a halmozódó méreganyag lerakódása?

A szervezet – mint tudjuk – első fázisban verejtékezéssel, légzéssel, széklettel, vizelettel és a menstruáció útján választja ki a méreganyagokat. Majd második fázisban – ha nem hallgatunk testünk jelzéseire – már hasmenéssel, hányással, túlzott izzadással,lázzal, köhögéssel, orrfolyással és heveny gyulladással jelzi a megborult egyensúlyt. A salakanyagok a kötőszövetekbe, bélcsatornába, nemi szervekbe rakódnak le. Majd a következő fázisban a szervezet már kövekkel, cisztákkal, ödémákkal, miómákkal, vese-, májkárosodással, allergiával, asztmával, migrénnel, szív- és érrendszeri problémákkal adja tudtunkra, hogy túl sok salakanyaggal, méreggel terheltük szervezetünket.

A böjt szellemi és lelki oldala

A biológiai okokon kívül a szellemi része sem elhanyagolható előnyöket nyújt. A böjt esetén érdemes megfigyelni, hogy mennyire ragaszkodik testünk a szokásaihoz. Ez nagyon sokféle módon megnyilvánulhat. A ragaszkodás, kötődés irányulhat ízekre, ételtípusokra, mennyiségre vagy rendszerességre. Amikor a megszokott rutin felborul, érdemes tudatában lenni annak, hogy milyen mentális és érzelmi hatásokat vált ki. Nagyon sokat lehet tanulni önmagunkról, ha a böjtöt nem korlátozzuk csak az étel és ital elvonására vagy csökkentésére, hanem lehetőséget adunk magunknak,hogy leküzdjük rossz szokásainkat, tulajdonságainkat, gondolatainkat, valamint egyben fejleszthetjük akaraterőnket és kitartásunkat, s felismerhetjük, milyen erősek lehetnek a testi vágyaink, vonatkozzon az ízekre, telítettségre. Lelki szinten ugyanilyen jó hatása lehet, ha képesek vagyunk figyelmünket a spiritualitás, a lélek valódi kérdéseinek szentelni. Mindegy, hogy valaki milyen valláshoz tartozik, milyen szellemi utat követ, a lényeg, hogy mélyedjen el annak esszenciájában legfontosabb üzeneteiben. Nézze meg az életét, létezését, mindennapi érzelmi jellemzőit azok fényében. Gyakoroljuk a böjt alatt a türelmet, a megbocsátást és az elfogadást, s akkor a tisztulási folyamat nem korlátozódik a fizikai és szellemi síkra, hanem lelki szinten is meghozza gyümölcsét.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!