Elindult a Békés Bringa pályázat kivitelezése Békésen!


Megjelent: 2013 Július 9. ( Kedd ) 13:59
Módosítva: 2013 November 13. ( Szerda ) 10:28
A napokban elkezdődött a békési önkormányzat „BékésBringa – Békés város kerékpáros turisztikai fejlesztése” elnevezésű, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával a DAOP-2.1.1/J-12-2012-0117 kódjelű pályázat keretében megvalósuló programja.

A beruházáshoz a város 288 millió 912 ezer 300 forintot nyert a Dél-Alföldi Operatív Program "Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése" pályázati konstrukció keretében.

A 2013. június 14-én kezdődött és december 31-ig befejeződő programban infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztés valósul meg. A munkálatok során pótolják a kiterjedt békési kerékpárútrendszer hiányzó szakaszait, egy 2400 négyzetméteres KRESZ pályát, kerékpártámaszokat és pihenőhelyeket alakítanak ki, illetve a régi kerékpárutakat szélesítik, új burkolattal látják el. Feltárják a volt Fekete-Körös-híd támfalát, és számos olyan kényelmi szolgáltatást vezetnek be, amelyek a kerékpárral a városba érkező túrázók számára vonzóbbá tehetik a várost.

A kerékpáros turizmus fejlesztését évek óta kiemelten kezelik a városban, a település ennek is köszönhetőn 2013-ban immáron hatodik alkalommal érdemelte ki a "Kerékpárosbarát Település" címet.

A korábban már megvalósult számos beruházás folytatásaként az önkormányzat 2012 novemberében pályázatot nyújtott be a Dél-Alföldi Operatív Program keretén belül, a "Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése" pályázati konstrukcióra. A támogatás elnyeréséről 2012. december 21-én kelt levélben értesítette az önkormányzatot az irányító hatóság.

A projekt főbb adatai:

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2013. év június hó 14.

Projekt megvalósulásának napja: 2013. év december 31. napja.

A projekt összköltsége: bruttó 288 912 300 Ft

I. Infrastruktúra fejlesztés

1. A fejlesztés részeként kiépítik a belvárosi kerékpárút-hálózat hiányzó elemeit. Korszerűsítik, szélesítik, cserélik, javítják a meglévő, de nem korszerű, vagy rossz műszaki állapotú szakaszokat. Kiemelt cél, hogy a különböző kerékpárforgalmi létesítmények és kerékpárforgalmi szabályozó elemek használatával a dánfoki üdülőterületet és turisztikai szolgáltató központot bekössék a kerékpáros hálózatba.

2. Külterületen, így a szomszédos településekre vezető jelentősebb kerékpárútvonalak mentén és belterületen, a belváros szívében, a hálózat egyik jelentős csomópontjában, valamint a Dánfoki Üdülőközpontban egyaránt kerékpáros pihenőhelyeket alakítanak ki.

Külterületen fedett beülő padokkal és asztalokkal, kukák telepítésével, kerékpártámaszokkal és információs táblákkal szolgálják a kerékpárosokat.

Belterületen vandálbiztos köztéri WC, fedett beülő padok és asztalok, szemetesek, kerékpártámaszok, információs táblák és elektromos kerékpár töltőhely segíti majd a bicikliseket.

3. A turisztikai látnivalóknál kerékpártámaszokat telepítenek, bővítik a meglévőket és cserélik az elavult támaszokat.

4. A beruházás részeként feltárják a volt Fekete-Körös híd támfalát, és azt olyan állapotba hozzák, hogy azt a nagyközönség is megtekinthesse.

5. A kivitelezők KRESZ pályát építenek a Dánfoki Ifjúsági Táborban, amely segíti a kerékpározás alapvető szabályainak elsajátítását.

II. Szolgáltatás-fejlesztés:

A kerékpárral érkezők számára olyan alapvető szolgáltatásokat biztosítanak a fejlesztéssel, amelyek szükségesek a kerékpáros turizmus megerősödéséhez, és más területeken már bejáratott, ismert és eredményeket hozó szolgáltatások.

A tervezett szolgáltatások:

- ingyen wifi,

- információs táblarendszer (térképek, szolgáltatói elérhetőségek, látványosságok, útvonaltervek, illetve QR kódok, amelyekkel bővebb turisztikai információk érhetőek el)

- útirányjelző táblarendszer,

- elektromos kerékpár töltőhely,

- kerékpáros információk feltöltése a danfok.hu weboldalra,

- a Körösök Völgyében futó kerékpáros túraútvonalak összegyűjtése és felvezetése egységes térképre, ami letölthető és papíralapú formában is elkészül. A papíralapú térképeket a szolgáltatói ponton is elhelyezik,

- szálláshelyek felszerelése alapszintű szerviz- és javítócsomaggal,

- ajánlások kidolgozása a kerékpárosbarát szálláshely minősítés megszerzésére, ezek eljuttatása a szálláshelyekre, a minősítéshez díjmentes tanácsadás biztosítása,

- kerékpáros helyi civil szervezetek felszerelése úti szerviz- és javítócsomaggal,

- dánfoki üdülőterületen kerékpárok gumijának felfújására és guminyomásának ellenőrzésére alkalmas kompresszor beszerzése,

- kölcsönözhető kerékpárok vásárlása és felszerelése marketingelemekkel,

- jó gyakorlatok megosztása más turisztikai szolgáltatókkal,

- együttműködés szervizekkel.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!