Allergia- állapot vagy betegség?


Már most kínoz az allergia? Vagy még csak rettegsz, hogy megint kínozni fog? Egyszerűbb, ha megtalálod a kiváltó okot, és a tünetek elfedése helyett valóban meggyógyulsz!- Cikkünk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu szerkesztője.

Az allergia, mivel megnehezíti a mindennapi életünket, stresszt okoz. Olyan hormonfelszabadulsát, ami kimeríti a mellékvesét, ezáltal további betegségekhez vezet (autoimmun betegségek, reumás megbetegedések, cukorbetegség, stb.). Állapotfelméréssel (Vegateszt, Voll-teszt) nemcsak a klinikai értelemben vett allergiafajták mutathatók ki, hanem mindazok az étellel bevitt anyagok, amelyek a szervezetet megterhelik és működésére hátrányosan hatnak.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan alakul ki az allergia, képzeljük úgy el a testünket, mintha egy pohár lenne. Ezt a poharat nap mint nap töltjük olyan ételekkel,amelyekkel "nem vagyunk jóban", élelmiszer-adalékokkal, környezeti mérgekkel. Mikor a pohár megtelik, jön egy utolsó csepp, amitől kicsordul. Ez lehet bármi: élelmiszer (fehér búzaliszt, tej, hús-húskészítmények stb.), tartósítószer vagy adalékanyag (E…), a fogászaton a szádba épített anyag, valamilyen környezeti ártalom (parkettafényező, festék, szúnyogirtó, stb.), netán pollen, mint egyik nagy "kedvencünk", a parlagfű. Ezek önmagukban NEM kínoznának bennünket, ha egészséges lenne az immunrendszerünk. Csak azért fogjuk rá egy bizonyos anyagra, hogy ő az allergia oka, mert tőle csordult ki a pohár. Pedig nem ő tehet róla: a baj az, hogy a pohár már tele volt, mikor ő odacsöppent!

Ebből következik, hogy az allergia gyógyítható, csak meg kell nézni, mivel van teli a "pohár" és hogyan kerültek azok oda? (pl. bélflóra egyensúlyának felborulása, bélnyálkahártya megnövekedett áteresztő képessége, stb.) és utána ki kell üríteni a poharat.

A tünetek elfedése, pl. a szteroidos orrcsepp - amely károsítja az orrnyálkahártyát és az egész testre is plusz stresszhormonként hat - vagy az antihisztaminok garmadája - melyektől álmosak, motiválatlanok és kedvetlenek vagyunk - nem megoldás.

A megoldás az, ha kiderül, mitől nem működik megfelelően az immunrendszerünk, és ezt kezelik. Ennek az lesz a következménye, hogy nem okoz majd tünetet az a bizonyos utolsó csepp a pohárban, hiszen ha a poharat üresen (vagyis az immunrendszeredet egészségesen) tartjuk, nincs szó utolsó cseppről.

Ha az allergia szezonális, kezelése lényegesen könnyebb akkor, mielőtt megjelennek a tünetek, de a helyzet lényegesen javítható akkor is, ha már nem kapunk levegőt az orrunkon és ömlik a könny a szemünkből – csak gondoljunk a pohárra és kérjünk segítséget!

Az immunrendszer állapotát javító ötletekért keressen a Levendula Patikában, vagy látogasson el a www.immunspecialista.hu oldalra!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!