Ép testben, gyakran vízben. I.rész


Forrás: Levendula Patika
Megjelent: 2013 Augusztus 5. ( Hétfő ) 13:05
Módosítva: 2013 Augusztus 21. ( Szerda ) 15:42
Az úszás, a vízben való mozgás, már a magzati korban elkezdődik. Az úszás, nagyszerű módja fizikumunk általános megdolgoztatásának és a teljes lelki kikapcsolódásnak. De vajon tényleg igaz, hogy 0-99 éves korig mindenkinek jót tesz? Cikkünk írója Jeszenszky Attila, a Levedula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu tulajdonosa.

Az úszás kellemes időtöltés, kikapcsolódás, lazító és pihentető mozgásforma. Akik rendszeresen járnak úszni, tudják milyen jótékonyan hat szervezetükre a vízben lebegés, tempózás. Élmény ebben a természetes közegben megszabadulni testi és lelki terheinktől. Mit élünk át úszás közben? Hogyan hat a szervezetünkre? Miért ajánljuk mindenkinek? És hogyan kezdjünk neki? Ha szeretne minderről többet megtudni, érdemes velem tartani. Először is az élmény. Bizonytalanul lépegetünk a medence szélén. A hűvös víz elsőre nem tűnik túl csábítónak... Néhány gimnasztikai gyakorlatot végzünk, csak úgy ráhangolódásképpen, no meg abban reménykedve, hogy így majd erőt és bátorságot merítünk a csobbanáshoz. Különösen hideg napokon egyáltalán nem fűlik az ember foga a hideg vízbe ugrani… Segít, ha felidézünk lelki szemeink előtt egy nyári csobbanást valami gyönyörű vízparton, a szikrázó napsütésben, a lágyan hullámzó hűsítő tengerbe. Egy, kettő, hááárom, csobb! Beugrottunk. Most már nincs idő tétovázni, lubickolunk az emlékek vagy vágyak tengerében. A hatás magával ragad, és tettre hiv. Gyorsan tempózni is kezdünk, tudva, hogy a fizikai aktivitással gyorsan bemelegedik a testünk és elmúlik a kellemetlen fázós érzés. Először még feszülten végezzük a kar és lábmozdulatokat, elkülönülünk a hullámzó, hömpölygő víztömegtől. De amint az új közeg, magába fogad, hatni kezd ránk, hőmérsékletével és erejével. Kezdjük felvenni a ritmust, átadni magunkat a kellemes ringató mozgásnak és a megfelelő irányba terelgetve magunkat szó szerint felfekszünk a hullámokra, had vigyenek. Amint megszokjuk az új közeget - a hőfokot, a felhajtóerőt és a zúgó hangot is, egyre könnyebben tudunk haladni a vízben. Mozgásunk harmonikussá válik, légzésünk ütemessé. Már a szemünket is ki merjük nyitni a víz alatt. Bár, itt most kicsit más még a tájékozódás is. És mennyire más a munka, amit úszás közben végezni kell! Az izmaink szinte egytől-egyig dolgoznak. A kar és lábmunka oly intenzív, hogy már szinte azonnal érzzük a tagjaidban a bizsergést. Levegőt sem vehetünk akármikor… ezt is meg kell ám szokni. Hiába a terheléssel járó zihálás, ezen úrrá kell lenni, hiszen a következő levegővételt muszáj a következő mozdulathoz igazítani. Ha ez a szinkron felborul, az úszás kétségbeesett kapálózássá válhat. Kell egy kis idő, míg az új közegben az új helyváltoztatás természetessé válik. De amint átesel a holtponton, egyszerre élvezni kezded a súlytalan haladást. Milyen jó delfin módjára siklani a víz alatt, néha kibukkanva egy gyors levegővételre, aztán tovasuhanni könnyedén! Később pedig milyen jó a parton felfrissülten megpihenni! Hasznáják ki, hogy Békésen minderre adottak a lehetőségek és az ország egyik legjobb gyógyvize csörgedezik alattunk! ...vízbe magyar!

Az úszás kellemes időtöltés, kikapcsolódás, lazító és pihentető mozgásforma. Akik rendszeresen járnak úszni, tudják milyen jótékonyan hat szervezetükre a vízben lebegés, tempózás. Élmény ebben a természetes közegben megszabadulni testi és lelki terheinktől.

Mit élünk át úszás közben? Hogyan hat a szervezetünkre? Miért ajánljuk mindenkinek? És hogyan kezdjünk neki? Ha szeretne minderről többet megtudni, érdemes velem tartani.

Először is az élmény.

Bizonytalanul lépegetünk a medence szélén. A hűvös víz elsőre nem tűnik túl csábítónak... Néhány gimnasztikai gyakorlatot végzünk, csak úgy ráhangolódásképpen, no meg abban reménykedve, hogy így majd erőt és bátorságot merítünk a csobbanáshoz. Különösen hideg napokon egyáltalán nem fűlik az ember foga a hideg vízbe ugrani…Segít, ha felidézünk lelki szemeink előtt egy nyári csobbanást valami gyönyörű vízparton, a szikrázó napsütésben, a lágyan hullámzó hűsítő tengerbe.

Egy, kettő, hááárom, csobb! Beugrottunk. Most már nincs idő tétovázni, lubickolunk az emlékek vagy vágyak tengerében. A hatás magával ragad, és tettre hiv. Gyorsan tempózni is kezdünk, tudva, hogy a fizikai aktivitással gyorsan bemelegedik a testünk és elmúlik a kellemetlen fázós érzés. Először még feszülten végezzük a kar és lábmozdulatokat, elkülönülünk a hullámzó, hömpölygő víztömegtől. De amint az új közeg, magába fogad,hatni kezd ránk, hőmérsékletével és erejével.

Kezdjük felvenni a ritmust, átadni magunkat a kellemes ringató mozgásnak és a megfelelő irányba terelgetve magunkat szó szerint felfekszünk a hullámokra, had vigyenek.Amint megszokjuk az új közeget - a hőfokot, a felhajtóerőt és a zúgó hangot is, egyre könnyebben tudunk haladni a vízben. Mozgásunk harmonikussá válik, légzésünk ütemessé. Már a szemünket is ki merjük nyitni a víz alatt. Bár, itt most kicsit más még a tájékozódás is. És mennyire más a munka, amit úszás közben végezni kell!

Az izmaink szinte egytől-egyig dolgoznak. A kar és lábmunka oly intenzív, hogy már szinte azonnal érzzük a tagjaidban a bizsergést. Levegőt sem vehetünk akármikor… ezt is meg kell ám szokni. Hiába a terheléssel járó zihálás, ezen úrrá kell lenni, hiszen a következő levegővételt muszáj a következő mozdulathoz igazítani. Ha ez a szinkron felborul, az úszás kétségbeesett kapálózássá válhat.

Kell egy kis idő, míg az új közegben az új helyváltoztatás természetessé válik. De amint átesel a holtponton, egyszerre élvezni kezded a súlytalan haladást. Milyen jó delfin módjára siklani a víz alatt, néha kibukkanva egy gyors levegővételre, aztán tovasuhanni könnyedén! Később pedig milyen jó a parton felfrissülten megpihenni!

Hasznáják ki, hogy Békésen minderre adottak a lehetőségek és az ország egyik legjobb gyógyvize csörgedezik alattunk!
...vízbe magyar!

A MÁSODIK RÉSZ!

JESZENSZKY ATTILA KORÁBBI CIKKEI A MÁTRIXON

GONDOSKODO.HU


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!