Rendőrségi állásfoglalás a kerékpárútról!


Hogyan használjuk helyesen a békési kerékpáros nyomot és nyitott kerékpársávot?
Kerékpáros nyom: KRESZ 18. §. (9) Az úttesten, burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet. Az így megjelölt úttesten fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésével. A jelzéssel ellátott úttesten kétkerekű kerékpárok az úttesten közlekedhetnek. Felhívjuk a kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy az ilyen jelzéssel ellátott nyomon körültekintően közlekedjenek. A kerékpáros nyom nem jelent külön sávot, az csak egy javasolt útfelület, arra más járművek is ráhajthatnak. Sőt a jobbra tartási kötelezettségből adódóan az úttest szélén - így a kerékpáros nyomot is igénybe véve - kell haladniuk. Természetesen amennyiben kerékpáros közlekedik ezen a nyomon, azt az ismert szabályok mellett ki lehet kerülni, meg lehet előzni, valamint gépjárművel a nyomon meg is lehet állni. Összességében a kerékpáros nyom a többi járművezetőt figyelmezteti arra, hogy az útszakaszon fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésére. Nyitott kerékpársáv: A rendőrség a lakosság figyelmét egy másik jelzésre is szeretné felhívni. A KRESZ 18. §. (10) szerinti nyitott kerékpársávra, ami a kerékpárosok közlekedésére kijelölt sáv. A külön sávot az úttesten felfestett fehér színű szaggatott vonal és kerékpárt mutató burkolati jel is jelzi. A nyitott kerékpársávot – ha az egy irányban vagy egymással szemben közlekedő járművek egymás mellett történő elhaladása ezt szükségessé teszi - más járművek is igénybe vehetik, az irányváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartása mellett. A két jelzés között tehát az a különbség, hogy a nyitott kerékpársávot csak a kerékpáros használhatja – a kivételes esetektől eltekintve -, míg a kerékpáros nyomot más jármű is igénybe veheti. Békésen kerékpáros nyom útburkolati felfestéssel a Teleky utcában és a Malom utcában lehet számítni. A nyitott kerékpársáv pedig a Vashalom utcában és a Körösi Csoma Sándor utcában Dánfokig van érvényben.

Kerékpáros nyom:
KRESZ 18. §. (9) Az úttesten, burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet. Az így megjelölt úttesten fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésével.

A jelzéssel ellátott úttesten kétkerekű kerékpárok az úttesten közlekedhetnek.
Felhívjuk a kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy az ilyen jelzéssel ellátott nyomon körültekintően közlekedjenek. A kerékpáros nyom nem jelent külön sávot, az csak egy javasolt útfelület, arra más járművek is ráhajthatnak. Sőt a jobbra tartási kötelezettségből adódóan az úttest szélén - így a kerékpáros nyomot is igénybe véve - kell haladniuk. Természetesen amennyiben kerékpáros közlekedik ezen a nyomon, azt az ismert szabályok mellett ki lehet kerülni, meg lehet előzni, valamint gépjárművel a nyomon meg is lehet állni.
Összességében a kerékpáros nyom a többi járművezetőt figyelmezteti arra, hogy az útszakaszon fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésére.


Nyitott kerékpársáv:
A rendőrség a lakosság figyelmét egy másik jelzésre is szeretné felhívni. A KRESZ 18. §. (10) szerinti nyitott kerékpársávra, ami a kerékpárosok közlekedésére kijelölt sáv. A külön sávot az úttesten felfestett fehér színű szaggatott vonal és kerékpárt mutató burkolati jel is jelzi. A nyitott kerékpársávot – ha az egy irányban vagy egymással szemben közlekedő járművek egymás mellett történő elhaladása ezt szükségessé teszi - más járművek is igénybe vehetik, az irányváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartása mellett.

A két jelzés között tehát az a különbség, hogy a nyitott kerékpársávot csak a kerékpáros használhatja – a kivételes esetektől eltekintve -, míg a kerékpáros nyomot más jármű is igénybe veheti.

Békésen kerékpáros nyom útburkolati felfestéssel a Teleky utcában és a Malom utcában lehet számítni. A nyitott kerékpársáv pedig a Vashalom utcában és a Körösi Csoma Sándor utcában Dánfokig van érvényben.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!