Üzletek éjszakai nyitva tartása Békésen


Egyebek mellett üzletek éjszakai nyitva tartásáról is döntött csütörtöki ülésén a békési képviselő-testület.

A városban a közelmúltban többször is felmerült, hogy szükség lenne egy ilyen szabályozásra, miután vendéglátó egységek közelében élők gyakran panaszkodtak, feljelentéssel éltek, hogy szombati napokon a szórakozóhelyre való érkezés és távozás zavaró zajjal jár.

A zárt térben tiltott dohányzás miatt a szórakozni vágyók az üzletek előtt, az utcán dohányoznak, amely során gyakorta kiabálnak, hangoskodnak és minősíthetetlenül viselkednek.

A rendelet célja az üzletek éjszakai nyitva tartásának korlátozásával a lakosság nyugalomhoz, különösen az éjszakai pihenéshez való alkotmányos jogának biztosítása. Az üzletek éjszakai nyitva tartási rendjéről szóló rendelet hatálya alá tartozó vendéglátást folytató üzemeltetők azok, akiknek a bejelentett nyitva tartási idejük péntek, szombat és vasárnapnap 23:00 – és 6:00 közé is esik. Ezek az üzemeltetők kötelesek nyitva tartási idejüket a jegyzőhöz bejelenteni. Ettől eltérő nyitvatartási rendje azoknak az üzleteknek lehet, akik nem tartoznak a rendelet hatálya alá, a melyről az üzemeltetők kötelesek nyilatkozni.

.

A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) kereskedelmi szálláshelyekre;

b) élelmiszer-, vagy vegyeskereskedés üzletekre;

c) kulturális és sportlétesítményekben üzemeltetett üzletekre;

d) üzemanyagtöltő állomásra;

e) lakodalmak, esküvők helyszíneire;

f) az Önkormányzat, az Önkormányzat intézményei, Békés Város bejegyzett társadalmi szervezetei, egyesületei által megtartott rendezvények helyszíneire;

g) zenegéppel nem rendelkező vendéglátást folytató üzletekre,

h) nemzeti dohányboltokra.

A jogszabály szeptember 15-én lép életbe.

A jogszabály teljes szövege letölthető a bekesvaros.hu honlapról.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!