Szeptember 28-án lesz a Tökmulatság!


Helyszin: Tájház
Szőke András lesz a Tökmulatság sztárvendége!

Szeptember 28-án már a nyolcadik Tökmulatságát rendezi meg a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület. A Durkó utca 8. szám alatti Tájházban sorra kerülő rendezvény középpontjába a tök mellett a szilvát és a kacsát állítják. A rendezvénynek sztárvendége is lesz: Szőke András, Balázs Béla-díjas filmrendező érkezik Békésre.

Az egyesülettől kapott tájékoztatás szerint a népszerű médiaszereplő és filmes szakember "Tökéletlen tökételek" címmel humorral fűszerezett főzési bemutatót tart, melybe a látogatókat is bevonja. Emellett ő lesz az elnöke a szilvás sütemények versenyére érkező étkek zsűrijének.

A programban idén sem marad el a közkedvelt töklámpás-faragás, a tökmustrán keresik mások mellett a legszebb, legcsúnyább, legmulatságosabb, legrücskösebb és leggörbébb tököt. Bárki elhozhatja termesztett tökét, minden nevező ajándékot kap. A legnagyobb tök gazdáját humoros szertatás keretében idén is megkoronázzák, tökkirályi címét egy teljes éven át viselheti. A gyerekek tökös és szilvás ügyességi játékokban jeleskedhetnek, mások mellett kacsahalászat, szilvalekváros-kenyérevő verseny, töktörés vár rájuk.

Lesz továbbá kacsaláb-szépségverseny, tökszobrászat- és fafaragás-bemutató, töklekvár és szilvalekvár főzési bemutató. Visszatér a helyi zenészekből összeállt és népzenét játszó Tököm Bököm zenekar is. A helyben főzött ételek kedvelőit Csaviga-féle vaddisznópörkölt várja. A VIII. Békési Tökmulatságot a Belencéres Néptáncegyüttes fellépése és táncháza koronázza meg, majd az elkészített töklámpásokkal felvonulás lesz a városban a néptáncosok vezetésével.

A látogatók aktív közreműködésére számítanak

Mint minden évben, idén is több pályázatot ír ki a szervező egyesület a Tökmulatság színesítése érdekében. Várják a nevezőket a kacsaláb-szépségversenyre, minden jelentkező állattartó garantáltan ajándékot kap.

A Tökmustrán bárki bemutathatja milyen szép dísztöke termett, kategóriák: legszebb, legcsúnyább, legszínpompásabb, legfurcsább, legmulatságosabb, legrücskösebb, leggörbébb, leghosszabb tök. Mindenki ajándékot kap. A legnagyobb tök gazdája lesz a Tökkirály.

Háziasszonyok, sütögető fiatalok nevezését várják a szilvás süteménykészítő versenyre. A helyszínre 13 óráig a már kész süteményt kell elhozni, a verseny zsűrijét Szőke András vezeti majd.

Az irodalmi pályázatra humoros formába öntött elbeszéléseket várnak "Tökös történetek" címmel. Maximálisan 1 gépelt oldal terjedelemű írásokkal szeptember 20-ig lehet nevezni a Fakuckó játékboltban. A pályázatra jeligét írjanak, mellé borítékba helyezzék a pályázó személyes adatait és telefonszámát.

Letölthető dokumentumok

# Fájlnév Méret
1 palyazatok_tokmulatsag_2013 84.37KB

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!