Híd önkéntesek és rászorulók között Békésen is!


Helyszin: Békés
Megjelent: 2013 Szeptember 16. ( Hétfő ) 09:36
Módosítva: 2014 Március 12. ( Szerda ) 09:32
Nagy érdeklődés övezte az „Önként Békésen” elnevezésű projekt TÁMOP - 5.5.2-11/2-2013-0023 nyitó rendezvényét, melyen oktatási és kulturális intézmények, egyházi szervezetek, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatói és magánszemélyek jelentek meg, mint a Békési Önkéntes Pont jövőbeni partnerei.

A rendezvény kezdetén Izsó Gábor polgármester méltatta a TÁMOP-pályázatot megnyert Családért Alapítvány és a békési KÉSZ szervezet eddigi tevékenységét, elsősorban a rászorulók között végzett munkáját.

- Az önkéntesség lényege, hogy visszaadjunk valamit a köznek. Talán kötelessége is ez azoknak, akik többet kaptak lehetőségekben, anyagiakban. Adni jó, az önkéntesség tehát nemes értelemben vett önzés – fogalmazott a város első embere. Hozzátette, hogy a most induló, közel 13,5 millió forintos, egy évet felölelő projektnek az a célja, hogy összehozza az önkéntes munkát vállalókat azokkal, akik valamiféle segítségnyújtásra szorulnak, vagyis általa a város mindenképpen gazdagodni fog.

A pályázat részleteiről Bereczki Mónika projektmenedzser beszélt. Elmondta, hogy a Békési Önkéntes Pont munkaterülete Békés mellett Kamut, Murony, Tarhos és Doboz település, ahol különféle kezdeményezések valósulnak majd meg. Ehhez várják a hatékonyságot növelő ötleteket, a kreatív hozzászólásokat, az önkéntesek jelentkezését, és persze a rászorulókét.

- Mit vállal a program? Három területet célzunk meg: oktatás, egészségügy és szociális szféra. Célunk, hogy észrevegyük azokat, akik segítségre szorulnak és odalépjünk, ha van módunk segíteni. Így válik valósággá a szlogenünk: Híd köztem és közted. Az önkéntesség önjáró dolog: ezt tesszük sokan nap mint nap. A pályázatunk azt vállalja, hogy egymáshoz közelítse az önkénteseket és a rászorulókat – fogalmazott a hétköznapokban a szociális területen dolgozó szakember. Reményét fejezte ki, hogy minél többen csatlakoznak a kezdeményezéshez, mert magukénak érzik a társadalom javításáért folytatott önkéntes munkát.

Sándor-Kerestény Ferenc projektasszisztens a pályázat kezdeteiről elmondta, hogy a helyi KÉSZ szervezet tagjaiban buzgott fel a tenni akarás, a rászorulókon való segítés vágya, ezért vágtak bele. Partnerként a Családért Alapítványt választották, mellyel már évek óta folytatnak szociális segítő tevékenységet, például szegény békési gyerekeknek Mikulás ünnepséget szerveznek, családoknak tűzifát adományoznak és rendszeresen támogatják a bélfenyéri árvaházban élőket.

- Nem csak beszélni kell a segítésről, hanem tenni. Odafordulni az elesettek, az öregek, a szegények, a rászorulók felé – mondta.

Sándor-Kerestény Ferenc kifejtette még, hogy milyen hatalmas erő rejlik a kormány azon törekvésében, hogy a középiskolásoknak 50 órás önkéntes munkát kell vállalniuk tanulmányaik idején.

- A fiatalokat mozgósítása, jó irányba terelése, lelkiekben gazdag emberré formálása mindannyiuk érdeke.

A Békési Önkéntes Pont például lehetőséget teremt arra, hogy a jól tanulók korrepetálják gyengébb társaikat.

Egy másik konkrét projekt Dobozon indul, ahol nagy vihart kavart a közelmúltban megtörtént eset, amikor egy fiatalember drog hatása alatt gyilkosságot követett el. Ezért ott drogprevenciós előadásokat tartanak majd kortárs segítők, gyógyult kábítószeresek. A pályázat ezen elemét a dobozi grófnő Jeanne-Marie Wencheim Dickens karolta fel, első szóra megértve a kezdeményezés lényegét. A grófnő jelenlétével megtisztelte a projektmegnyitót.

A rendezvényen fellépett Karsai Dóra középiskolás versmondó, valamint a zeneiskola tanári kara és növendékei.

(X) Reklám

Tételek: 1 - 20 / 39 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!