Békés megye kincsei a Bazilika tövében


Szinte minden Békés megyéről szólt az első Magyar Értékek napján, Budapesten, ahol a fergeteges műsort adó Belencéres Néptáncegyüttestől, a klasszikus Munkácsy festményeken keresztül a csodálatos, csorvási Hudák féle kézműves ruhákig minden sikert aratott a főként külföldi turistákból álló látogatók körében.

Az eső sem jelentett akadályt a szervező Békés Megyei Önkormányzat és partnerei előtt, hogy hazánk egyik legszebb helyszínén, a Szent István Bazilika előtt valóban megismertethessék megyénk hagyományait, értékeit.

Minden a Magyar Értékek napjáról

Tavaly, a Hungarikum törvény megjelenése óta övezi egyre nagyobb országos figyelem hazánk helyi, megyei és országos értékeit, sorra alakulnak meg a helyi, megyei értéktárak, mostantól pedig évente egyszer, új országos esemény, a Magyar Értékek napja keretében mutathatja meg Magyarország tizenkilenc megyéje, milyen népi hagyományai, kézműves értékei, kulturális kincsei vannak. Mindezt csodálatos, történelmi helyen, a budapesti Szent István Bazilika előtti, ékszerdoboznak is beillő téren, Makocz Imre Kossuth-díjas építész által megálmodott pavilonokban. A téren felállított két színpadon - melynek képeit a Bazilikára vetítették - pedig beosztás alapján kaptak lehetőséget a megyéket képviselő művészek, hogy tudásukkal elkápráztassák a budapestieket, és a világ minden tájáról érkező turistákat. Az egy napos programot a Bazilikában mise és a Kodály Kórus Debrecen fellépése zárta. A szervező Nemzeti Művelődési Intézet valóban kitett magáért, hogy a több tucat busszal érkező megyéket szervezetten koordinálja, így pusztán az eső jelentett problémát a kiállítóknak, ám korántsem a Békés megyei fellépőknek.

Békés megye bemutatkozik

A főszervező Békés Megyei Önkormányzat szakmai partnereivel a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájával és a Minta Menza Program szervezetével koordinálva készült a megye szereplésére, 2013. szeptember 14-én, hajnalban három busznyi, fellépőből és kiállítási anyagból álló delegáció utazott a fővárosba, akiket érkezésükkor nem csak a szervezők, hanem hatalmas eső fogadott, mely a Bazilika elé tervezett, tíz órai megnyitót a színpadra terelte. Halász János kultúráért felelős államtitkár, Pesti Imre Pest Megyei Kormánymegbízott ünnepi beszédei után a tizenkilenc megye elnöke, így Farkas Zoltán a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, elhelyezték kézlenyomatukat Magyarország kiterített térképén, megyéjük területén, ezzel is jelezve, hovatartozásukat, identitásukat, megerősítve vállalásukat megyei értékeik őrzésének elkötelezettsége mellett.

A zuhogó eső mellett kezdődtek meg a megyékből érkező művészek színpadi produkciói, de az első napsugarak már kicsalták a turistákat és délre megtelt a tér látogatókkal. Békés megye művészei délután kaptak bemutatkozási lehetőséget. Szomor György és Kisfaludy Zsófia, a Békéscsabai Jókai Színház művészei az István a Király rockoperából adtak elő részletet nagy sikert aratva, majd egy órával később Havran Mihály népmese mondó adta elő ízes magyar nyelven az Arany tulipán című népmesét, megkacagtatva a közönség magyar nyelvet értő részét. A Fölszállott a pávából már megismert Krajcsó Bence fergeteges citerajátékkal rukkolt elő, mely hatalmas tapsot kapott, majd a professzionális zenei vonalat képviselő Galambos Hajnalka operaénekes és zongorakísérője Rázga Áron, Kodály és Erkel művekből szemezgetett nagy sikert aratva. A Békés megyei fellépők sorát a békési Belencéres Néptáncegyüttes zárta. A tizennyolc ifjú táncos, Mahovics Tamás művészeti vezetővel az élükön és a szintén Békés megyei öt tagú Suttyomba zenekar kíséretével olyan fergeteges


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!