Gyulai Kolbász, Csabai Kolbász, Gyulai vár!


Farkas Zoltán Békés Megyei Értéktár Bizottság Elnöke: Három békés megyei értéket javasol hungarikummá nyilvánítani a Békés Megyei Értéktár Bizottság

A Békés Megyei Értéktár Bizottság 2013. szeptember 19-én tartotta meg első, alakuló ülését a Békés Megyei Önkormányzati Hivatalban, ahol a bizottság döntött három megyei értéknek a Hungarikum Bizottság felé való felterjesztéséről.

Békés megyében kiemelkedő hagyományai vannak a házi jellegű kolbász készítésének, szinte nincs is olyan település, ahol ne egyedi szokások jellemeznék elkészítését. A házi jellegű Csabai kolbász és a Gyulai kolbász olyan, mélyről gyökerező tradíciókkal bír, mely egyedivé, másoktól megkülönböztethetővé teszi őket, sajátos ízviláguk mellett a készítésüket körbeölelő hagyományok és népszokások is egyedivé, Békés megyei és nemzeti értékünké emelik őket.

Közép-Európa egyetlen, épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára egyedi nemzeti értékünk, emellett az Alföld és Gyula városának meghatározó épített öröksége, melyre méltán büszkék lehetünk.

A Békés Megyei Értéktár Bizottság a beküldött szakmai anyagok alapján, egyhangú szavazattal 5/2013. (IX. 19.) sz. MÉB határozatával a Csabai kolbászt, 6/2013. (IX. 19.) sz. MÉB határozatával a Gyulai kolbászt és 7/2013. (IX. 19.) sz. MÉB határozatával a Gyulai várat Békés megyei értékké nyilvánította, továbbítja elhelyezésüket a Magyar Értéktárba és kezdeményezte a Hungarikum Bizottság felé e három, Békés megyei érték hungarikummá nyilvánítását.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!