A zöldségek védenek a csontritkulástól


Cikkünk írója Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu tulajdonosa, főszerkesztője!

A legújabb kutatási eredmények szerint a bizonyos zöldségekben található szulforafán hatékonyan veheti fel a harcot a csontritkulás és az ízületi gyulladás leggyakoribb formái ellen.

Melyek ezek a "csodazöldségek"?

A brokkoliban, a karfiolban, a kelbimbóban, a káposztában, a kel- és kínai kelben stb. található szulforafán, képes blokkolni a porcpusztító enzimeket, ugyanis feltartóztatja a gyulladást okozó anyagokat. Azt is jó tudni, hogy már korábbi kutatások is igazolták ezen zöldségeknek rák- és gyulladásellenes hatást.


A csontritkulás a mozgáskorlátozottság egyik fő oka lehet


A csontritkulás olyan fájdalmas állapot, amely leginkább a kéz, a láb, a gerinc, a csípő és a térd ízületeit érinti. A csontritkulás következtében a gerincet és a csípőt érinti a legtöbb törés. A csontritkulás tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezete átalakul, ami miatt a csont törékennyé válik. A csontritkulás függ a kortól és a genetikától, de rizikótényezők között számos olyan is akad, amely egészségtudatos magatartással elkerülhető. Bizonyítható, hogy a dohányzás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát. Vagyis a rendszeres mozgás és a "zöldségek" lehet a megelőzés és a folyamat fékezésének egyik kulcsa.

A kezelés lassíthatja a folyamatot


A "csodazöldségek" valóban szerepet játszhatnak a megelőzésben, kezelésben, hiszen a vitamin- és nyomelem pótlás lehet a csontvesztés megakadályozásának egyik kulcsa. A kalcium, a D-, a B6-, a C-, a K-vitamin és a folsav fontos építőelemei a csontoknak. Ugyanakkor érdemes vigyázni a túlzott foszfor-bevitellel, ez ugyanis akadályozza a kalcium beépítését. Ezért kerülendők például a szénsavas üdítők, az ömlesztett sajtok, a tej kancsóból, a sertés hús, belsőségek, és a foszfátokat tartalmazó élelmiszerek. Előrehaladott csontritkulás esetén szükség lehet a fizioterápiára és mérlegelni kell a gyógyszeres kezelés lehetőségeit is!

Változásra, mozgásra fel!

További hasznos cikkek és tippek, írások a Levendula Patika weblapján és tematikus oldalán!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!