Eladták a Tarhosi Zenepavilont és kastélyt!


Megjelent: 2013 Október 3. ( Csütörtök ) 08:54
Módosítva: 2015 Szeptember 28. ( Hétfő ) 14:34
A Képviselő-testület döntése alapján eladásra került a Tarhosi kastély és Zenepavilon épülete, melyek korábban a békési önkormányzat tulajdonában voltak. A napokban az adásvételi szerződés is aláírásra került.

Az új tulajdonos megőrzi a tarhosi örökség egyediségét

A Képviselő-testület döntése alapján eladásra került a Tarhosi kastély és zenepavilon épülete, melyek korábban a békési önkormányzat tulajdonában voltak. A napokban az adásvételi szerződés is aláírásra került. Minden tekintetben olyan magánszemélynek kívánta az önkormányzat eladni a tarhosi ingatlant, aki egyrészt vállalja, hogy felújítja, és emellett megőrzi annak szellemiségét, különlegességét. –mondta el Izsó Gábor polgármester. Azoknak, akik aggódnak az ingatlan eszmei értéke miatt megnyugtató válasszal tudok szolgálni. Az új tulajdonos biztosítja a helyi természetvédelmi értékek megőrzését, a kastélypark gondozását, az épületek rekonstrukcióját így a kastélyét és a zenepavilonét is. A felújítást követően pedig a békési illetve tarhosi önkormányzat részére rendezvények esetén a zenepavilon térítésmentes használatát is biztosítják.

Az egykori Wenckheim- kastély és annak 23 hektáros arborétuma a XIX. században épült, majd a II. világháború hozott forduló pontot az ott élők és dolgozók számára. 1946-ban Gulyás György szervezésében a volt grófi kastélyban énekiskola nyílt. A Békés-tarhosi Zeneiskolát mára kulturális élet területén elért eredményeiért Magyar Örökség Díjban részesítette a Magyar Örökség és Európa Egyesület. A művészi kivitelű zenepalotát 1952-ben és 1953-ban 3,5 millió forintos beruházással építették. A tarhosi általános iskolát, zenegimnáziumot és zeneművészeti szakiskolát 1954-ben egy népművelési miniszteri rendelettel megszűntették és helyébe gyógypedagógiai intézetet létesítettek és hosszú ideig ebben a funkciójában működött. Az 1976 óta az egykori iskola hagyományára alapozva megrendezett Békés-Tarhosi Zenei Napok ismét országos hírnevet szereztek a két településnek.

Az utóbbi években a két hetes fesztivált sajnos már nem tudták kiintegrálni a tarhosi területre, mert az épületek elveszítették egykori fényüket és pompájukat. A békési önkormányzat önerejéből minden évben jelentős összeget, közel 10 millió forintot fordított karbantartásra és az ingatlanok őrzésére. Az épületek teljes rekonstrukciójához azonban több százmillió forintra lett volna szükség. Ez nem állt az önkormányzat rendelkezésére és olyan pályázati kondíciók sem voltak, melyek lehetőséget adtak volna a városnak, hogy az egykori kastélyt és zenepavilont komolyabb beruházással felújítsák.

A vételár teljes összegét pályázati önerőre és fejlesztésre kívánja fordítani az önkormányzat.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!