Békés  - Tarhosi Énekiskola

Békés - Tarhosi Énekiskola

#74278
Partner: 2015 Május 25.
Cím: Tarhos , Békési u. 7
Telefonszám: 20/377-4620


Tarhos 1775-ben került a Wenckheim család birtokába és egészen a második világháború végéig maradt ott. A tarhosi Kastélypark egykori tulajdonosa gróf Wenckheim László és felesége Eleonóra Wood.

A Békés-Tarhosi Országos Ének és Szakirányú Líceum és Tanítóképző Intézet valamint a hozzátartozó gyakorló iskola megnyitójára 1947. február 15-én került sor. Röpke 8 év múlva a megmaradásért hosszú hónapokon át folytatott nehéz időszak után 1954. augusztus 28-án Gulyás György, az iskola igazgatója kézhez kapta a megszűntetésről szóló okiratot. Az Énekiskola 8 éve azonban nem múlt el nyomtalanul, a tarhosi növendékek és oktatók számára egész életre szóló útravalót és útmutatást adott, a "tarhosi szellemnek" nem veszett nyoma.

A Gemma Cégcsoport együttműködve a szakma neves képviselőivel, a helyi önkormányzatokkal, valamint a minisztériumi támogatással bízik abban, hogy a Zenepavilon és létesítményeinek fejlesztése az Énekiskola megalakulásának 70.évfordulójára és Gulyás György születésének 100.évfordulójára (2016.tavasza) megvalósulhat, ismét "szólhat a Muzsika Hangja Tarhoson".

A Békés-Tarhosi "Énekiskola" nagy múltú nemzeti értékünk, Kodály Zoltán zenepedagógiai módszerének első gyakorlati megvalósulása, mely alapját képezi a mai zeneiskoláknak, bölcsője a Magyar Zenekultúrának. Megóvása nemzeti érdekünk.