Dankó Béla az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságban!


2013. október 10-én elnökségi ülést tartott a Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület Füzesgyarmaton, Galambos Sándor hintókészítő műhelyében. A rendezvényen részt vett Dankó Béla, az egyesület elnöke is, aki elmondta, hogy 2013. szeptember 23-tól ugyanis az eddigi polgármesteri és országgyűlési képviselői tevékenységein felül az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságát is erősíti.

Elmondta, hogy szívügyének tekinti a falusi turizmust és az új pozícióval is a vidék idegenforgalmának támogatása lesz a célja. Az elnök úr felhívta az elnökség és ezen keresztül a tagság figyelmét is arra, hogy minden a szakmát érintő javaslatot, problémát juttassanak el hozzá az egyesületen keresztül. Ezen felül röviden tájékoztatta a részvevőket a még várható pályázati lehetőségekről és a következő tervezési időszakra való felkészülés fontosságáról.

Az egyesület titkára, Frankó Pál beszámolt az eddigi év tevékenységeiről, a beadott pályázatokról, a kiállításokról, amin az egyesület informátorral megjelent, az idén elkészült kiadványokról, a megjelent hirdetésekről és cikkekről, illetve az egyesület szakmai, lobbi tevékenységéről. Beszámolt a FATOSZ-szal való folyamatos együttműködésről, melynek következő pillére egy novemberben, Békés megyében megrendezésre kerülő akkreditált falusi vendéglátó tanfolyam lesz, melyre október végéig várják a jelentkezéseket.

Az elnökségi tagok, akik gyakorlott falusi szálláshely szolgáltatók beszámoltak a szezon alakulásáról, a vendégforgalom pozitív alakulásáról, azonban kiemelték, hogy még mindig nagy problémát jelent az erős szezonalitás, aminek idén a szélsőséges időjárás sem kedvezett.

Az ülés zárásaként Galambos Sándorné körbevezette a résztvevőket a hintókészítő műhelyben, ahol díszhintók, jártató kocsik, maraton kocsik és sétakocsik is készülnek. A műhelyben nem csak új kocsik készítését, hanem felújítást is vállalnak. Megtudtuk, hogy Galambos Sándor Szécsi József füzesgyarmati kocsigyártó mestertől tanulta a szakma alapjait, a híres Járműkészítő és Javító Ipari Szövetkezetben. Mára Ő az egyetlen kovácsmester Magyarországon, aki a hintógyártáshoz megfelelő végzettséggel rendelkezik és szakmájában dolgozik. A "Galambos kocsik" éppen ezért igényes, precíz kivitelezésben, magas szintű szakmai igényességgel, többnyire kézi munkával, megfelelő minőségből készülnek és hatalmas Békés megyei értéket képviselnek országon belül és külföldön egyaránt.

Forrás: Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!