Milliárdos fejlesztések Békésen! Továbbiak érkeznek!


Ebben a ciklusban közel 2,5 milliárd forint értékű pályázati támogatást nyert a békési önkormányzat. Az elkövetkező hónapokban pedig ennek részeként csaknem hétszáz millió forintnyi támogatás érkezik Békésre. Megújulnak egyes városi intézmények, kibővülnek a kerékpárutak, új fényben ragyognak majd az utcák valamint modernizálódik Dánfok is.

Békés város közel 128 millió forintot nyert a közvilágítás energiatakarékos átalakítására illetve korszerűsítésére. A munkálatok során a településen elhelyezett 3122 darab közvilágítási lámpatest túlnyomó többségét, összesen 2660 darabot cserélnek le. A projektnek köszönhetően az önkormányzat több mint 85 százalékban jobb teljesítményű, kompakt, de energiatakarékos fényforrásokra váltja le a már meglévőket. Izsó Gábor polgármester kiemelte, hogy a beruházás hamar megtérül, ugyanis a városnak közvilágításra, a kivitelezést követően, éves szinten tíz millió forinttal kevesebbet kell majd költenie. Békés város a közvilágítás korszerűsítésére 127.395.918 forint összegű támogatást nyert. A LED-es lámpákra való átalakítás összköltsége 149.877.551 forint, így mindössze 15 százalékos önerőt kell biztosítani a település költségvetéséből.

A közeljövőben három millió forintos pályázati támogatással tovább folytatódik a több mint száz éve épült, ma már műemléki védelem alatt álló, békési városháza rekonstrukciója. Az önkormányzat összesen három ütemben újítja fel az impozáns épületet, amiből már két ütem az elmúlt években megvalósult. A harmadik ütemben megtörténik a homlokzat teljes felújítása, a vakolat javítása, festése és a párkányok helyreállítása. A beruházás folytatásához a városnak négy millió forint önerőt kell biztosítania a költségvetéséből. Ugyancsak a Városházát, de már annak szervezetfejlesztését célozza meg az a 39 millió 999 ezer 996 forintnyi pályázati támogatás, amely a polgármesteri hivatal humánerőforrásait hivatott erősíteni. A szervezetnek többek között lehetősége nyílik arra, hogy munkaszervezetét és szakember gárdáját módszertani és gyakorlati ismeretekkel gazdagítsa.

Az elmúlt években megépült uszoda, járóbeteg-komplexum, termálfürdő, bölcsőde mellett idén felújítják, modernizálják a város egyik közkedvelt óvodáját. A Bóbita Integrált Tagóvoda kivitelezése a terveknek megfelelően halad. A beruházást követően az intézményt újabb három csoport szobával bővítik ki, ezzel pedig megduplázódik az intézmény kapacitása. – mondta el lapunknak Izsó Gábor polgármester. A fejlesztés 199 millió 956 ezer forintos pályázati forrás és 10 millió 524 ezer forintos önerő mellett valósul meg. A nagyszabású beruházására mindössze öt százalékos önerőt kell biztosítania az önkormányzatnak. Szintén ebben az évben újítják fel a régi kerékpárutakat és ugyancsak a Békés Bringa projektnek köszönhetően a Dánfoki Üdülőközpontot is fejlesztik. A turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése konstrukció keretében az önkormányzata 288 912 300 Ft vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült. Célja a város kerékpáros turisztikai fejlesztése továbbá lehetőség nyílik a belvárosi kerékpárút hiányzó elemeinek kiépítésére és a már meglévők korszerűsítésre, felújítására. Kiemelt cél még a dánfoki üdülőterület kerékpáros hálózatba való bekötése. Így korszerű KRESZ-park kialakításával és gasztrokomplexummal, kerékpár- és csónaktárolóval bővítik a központ szolgáltatásait.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!