Budai Gáborné beszámolója az "Ügyeskedj a kertben!"foglalkozás


Élménybeszámoló az "Ügyeskedj a kertben!" foglalkozásokról

Osztályommal, a SZKIRG, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium 4./b osztályával bekapcsolódtunk a Békés és Környéke Közhasznú Biokultúra Egyesület munkájába. A huszonegy kisgyermek ízelítőt kapott a veteményeskert világáról. Az elméleti ismereteinket kiegészítő, szemléltető program különösen nagy haszna azonban a gyakorlat volt. A tavaszi kerti délutánunk alkalmával megismerkedtünk a növények ültetésével. Vetettünk céklát, retket, dugdostunk hagymát, palántáltunk paradicsomot. Az ősz a betakarítás ideje. Gyerekeink örömmel láttak neki a megtermelt zöldségfélék leszedésének. Megfigyelhettük a fő- és mellékgyökérzet közötti különbségeket, megvizsgáltuk a megvastagodott szárrészt, a sokmagvú és a felfújt bogyóterméseket, láttunk példát az egynyári, illetve kétnyári növényekre. Mindennek emelte a hatékonyságát, hogy nem az osztályteremben vizsgálódtunk, hanem a növények természetes közegében a veteményesben tettük ezt. Minden tanuló vihetett haza a termésekből, aminek nagyon örültek. Otthon mosolygósan mutatták meg a kezük munkájának gyümölcsét. A harmadik délutánon már a tavaszra készültünk. Kör alakú virágágyásokba tulipán, jácint és krókusz hagymákat ültettünk. S hogy gyümölcsünk is legyen tavasszal, több mint száz földieper palánta is a talajba került.

Véleményem szerint nagyon hasznos tanulóim számára, hogy részesei lehetünk ennek a programnak. Megismertük a közösen végzett munka örömét, sok gyakorlati tapasztalattal tudtuk kiegészíteni az iskolai tanulmányainkat. Szeptemberben a környezetismeret tantárgyunk első témaköre az "Élet a gyümölcsöskertben és a zöldségesben". Remek megfigyelésekkel, tapasztalattal gazdagodva dolgoztuk fel a tankönyvünk anyagait. Sokkal hatékonyabban tudtuk teljesíteni a követelményeket, hiszen tudjuk, hogy amit a gyermek lát és hall, az akkor épül be maradandóan a tudatukba, ha ők is a cselekvő részesei lehetnek.

Külön köszönettel tartozunk Daczi Julika néninek, Berta Gyuri bácsinak és barátaiknak, akik segítettek abban, hogy minket azzal a sok finomsággal megvendégeljenek, ami mindig kapcsolódott az egészséges életmódhoz, hiszen minden, amit elénk tettek, bio-élelem volt. Emellett még esztétikai élmény is volt a megterített asztal látványa.

Várjuk a következő találkozást!

Budai Gáborné

tanító


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!