November 13-án a magyar nyelv napjára emlékeztünk


2010-ben a magyar országgyűlés a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át. A jeles napra Gellénné Körözsi Eszter, a református gimnázium magyartanára emlékezik.

" Egy kincse van minden nemzetnek adva. Míg azt megőrzi híven, addig él. E kincs neve: az édes anyanyelv." Jókai Mór

Lőrincze Lajostól a www.manysi.hu-ig

Három éve van a magyar nyelvnek napja: november 13.

2010-ben Országgyűlésünk ─ "példátlan példás" összefogással ─ 339 képviselő egyöntetű igen szavazatával a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át. 1844. november 13-án iktatták ugyanis törvénybe a magyar nyelv kötelező használatát a közigazgatásban és az oktatásban, vagyis ezóta hivatalos nyelvünk a magyar.

A magyar nyelv napja alkalmából Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban és Sátoraljaújhelyen , a Magyar Nyelv Múzeumában, valamint Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Balatonfüreden országos ünnepségeket tartottak a magyar nyelv tiszteletére. Budapesten ez alkalomból Grétsy László, az Anyanyelvápolók Szövetségének (ASZ) tiszteletbeli elnöke és Balázs Géza az ASZ ügyvezető elnöke díjakat adott át. Lőrincze-díjban részesült Kiss Jenő nyelvész, az ELTE professzora, az MTA tagja, aki többirányú tevékenysége mellett "ösztönzője a számítógépes dialektológiának" is, és Bősze Péter orvos, onkológus anyanyelvápoló tevékenységéért. Bősze Péter alapítója – Bugát Pál példáját követve – a Magyar Orvosi Nyelv c. folyóiratnak. Mögötte sok fiatal szakíró igyekszik az orvosi szaknyelvet magyarítani. "A magyar nyelv a szaknyelveken alapszik, s ehhez nem elegendő a nyelvész, a szakember is kell. A szaknyelveknek is versenyképeseknek kell lenniök, mert ezen áll vagy bukik a magyar nyelv versenyképessége is" – mondotta a díjazott.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki kiemelte, hogy 2011-től immár a magyar nyelv is védelem alatt áll. Korábban ez a jog csak a kisebbségek nyelvét illette meg. Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke a "hites bujdosókra" hivatkozva arra figyelmeztetett, hogy a magyar nyelv ügye közügy. Ezért Nagy Gáspár szavait idézve: "Nem félteni kell, hanem sokkal jobban szeretni".

A díjátadás után előadások következtek. Balázs Géza "Milyen a modern nyelvi ismeretterjesztés" címmel a nyelvművelés sokszínűségéről, Juhász Dezső a Nyelvtudományi Társaságról, Heltainé Nagy Erzsébet a Nyelvtudományi Intézet helyesiras.mta.hu szolgáltató honlapról, Kemény Gábor az Édes Anyanyelvünk folyóiratról, Minya Károly a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (www.manyszi.hu) tevékenységéről, Terjéki Tamás főszerkesztő az www.anyanyelvapolo.hu internetes portálról, Kövesdy Zsuzsa a Kossuth Rádió (Kossuth rádió) nyelvművelő műsorairól szólt, Matula Ágnes pedig a Duna Televízió nyelvi ismeretterjesztéséről hozott egy filmösszeállítást. Az előadások között Pölcz Ádám zongorajátékát, Császár Angéla szavalatát (Babits: Zsoltár férfihangra) és Szecsődi Ferenc hegedűjátékát hallgathattuk meg, aki Király-Kőnig Péter Variációk Erkel Hymnuszára és Hubay Jenő Esti imáját játszotta bravúrosan.

Budapest, 2013. november 13.

Gellénné Körözsi Eszter


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!