Miről szól a 2014-es Békési Kalendárium?


Megjelent: 2013 November 25. ( Hétfő ) 13:59
Módosítva: 2013 November 25. ( Hétfő ) 18:24
Kilencedik alkalommal jelenik meg a napokban a Békési Újság Kalendárium, melyet a Családért Alapítvány jelentet meg. A minden évben sikeres évkönyv célja Békés történetének ismertetése, a lokálpatrióta szellemiség erősítése.

A 2014-es kiadvány pályázati témája ez volt: Békés - Én így szeretlek!.

Néhány téma a Kalendáriumból: olvashatnak Jantyik Mátyás festőművész békési megítéléséről születésének 150. évfordulója apropóján. Szintén jubilál 2014-ben a 110 éve épült Városháza, amely építésének korábban nem publikált részleteit ismertetik. A kiadvány összefoglalja a rendszerváltozás óta történt helyi önkormányzati választások eredményeit és egyfajta összegzést ad, ennek időszerűségét a jövő évi választások adják.

Hajózhatóvá válik a Körös és megépül a Tárház – e két egymással összefüggő XX. századi történés állomásait ismertetik. Hosszabb lélegzetű interjú készült a békési születésű Kékkovács Marával, a Budapesti Operettszínház művészével, aki itteni gyermekkori emlékeiről is vall.

2014-ben lesz 120 éve, hogy elhunyt Kossuth Lajos, akire úgy is tekinthetünk, mint Békés Város első díszpolgárára, ilyen szemszögből is született meg a rá emlékező cikk. Emléket állít a Kalendárium idősebb Hepp Ferencnek, a kosárlabdázás hazai elterjesztőjének, egyik általános iskolánk névadójának, és emlékezik ifjabb Hepp Ferencre, Békés nagy barátjára is, aki néhány hónapja hunyt el.

Felelevenítik a rendszerváltozás éveinek békési sportéletét. A városvédő egyesület elnöke kvíz sort állított össze Békésről. Ezek mellett még számos érdekes és szórakoztató írás kapott helyet. A 2014-es Békési Kalendárium címoldalát a Ga-Pix Fotó szakemberei tervezték meg és kivitelezték.

Átadó ünnepség november 29-én, pénteken 16:30-tól a kulturális központ kápolnatermében.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!