Diéta az ünnepekig?


Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Kevesebb, mint két hét van Karácsony estig. Vannak akiknek ez minden évben problémát jelent, mivel Ők arra vannak ráhangolódva, hogy ekkor többet kell enni. Mások hogyan őrzik meg alakjukat, teszed fel a kérdést magadnak?

Egyszerűen. Csak akkor is annyit együnk, mint máskor, mértéket tartva és valamilyen mozgásos tevékenységet végezve.

…de én akkor is a másik véglet vagyok, aki ekkor mindig meghízik.

Tarts mértéket! Egyél és igyál, de soha ne többet mint amennyi jólesik. Mondj nemet a már nem kívánt ételeknek, italoknak.

Ne feledd: egyszerűbb tartósan egészségesebb szokásokkal élni, mint utólag kigyógyulni betegségekből. Az evésnél inkább törekedj arra, hogy többnyire egészségesen étkezz ahelyett, hogy a táplálkozási hibákat később próbáld kijavítani, amikor már esetleg komolyabb bajt okoztál a szervezetednek.

A túlsúllyal összefüggő emésztési zavarokkal és az étrendi hibákból eredő tünetekkel sokkal nehezebb leszámolni, mint a testedért és az egészségedért felelősséget vállalva helyesen táplálkozni!

Gyakran előfordul, hogy a tányérunkra nagyobb mennyiség kerül, mint amire a szervezetünknek szüksége van, de azért azt a néhány falatot csak nem hagyjuk ott. Ennek gyökere, hogy sok embert már gyerekkorában arra szoktattak, hogy mindent egyen meg, akkor is, ha már nem éhes, vagy például, hogy a húst nem szabad otthagyni. Az a néhány plusz falat pedig hosszú távon igen sokat jelent, hiszen ezzel a szokással gyakorlatilag mindig túlesszük magunkat, a szervezet pedig hamar átáll a raktározó üzemmódra.

Néhány tipp az ünnepekre:

  • Ne használj nagy tányérokat, szedjél magadnak kisebb tányérra, kevesebbet.
  • Tartsd szem előtt, hogy a 2/3-ig telt gyomor tud optimálisan emészteni.
  • Egy étkezés alkalmával 1, legfeljebb 2 fogást egyél. Mellőzd a levest, előételt, vagy hagyd ki a desszertet.
  • Figyelj oda arra, hogy lassan és nyugodtan egyél, rágj meg minden falatot alaposan.

Jó egészséget és kellemes ünnepeket kívánok!

Vitaminokról szóló sorozatunk első része itt olvasható!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!