Ez történt Békésen 2013-ban I. rész


Emlékezzünk vissza a Mátrix archívumából 2013-ra! Négy részes sorozatunk első részében január, február és március eseményeire tekintünk vissza!

JANUÁR

BÚÉK Békés! - 2013 címmel rendeztek újévi hangversenyt a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

Hatodik alkalommal érdemelte ki a Kerékpárosbarát település címet Békés — tájékoztatta lapunkat Izsó Gábor, a város polgármestere.

A békési polgármesteri hivatalban jártak a közelmúltban a Szegedi Kis István Református Gimnázium diákjai. A szavazógépekkel berendezett nagyteremben Izsó Gábor polgármester mutatta be a helyi önkormányzat és a polgármesteri hivatal munkáját a fiataloknak.

A békési református óvodában játékos keretek között ismerkednek meg a gyermekek a bibliai történetekkel, óvónőik vezetésével dalokat tanulnak, játszanak, színeznek, beszélgetnek.

A békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központ a helyi önkormányzattal összefogva ismét örökbe fogadta azokat a gyökeres fenyőfákat, amelyeket tulajdonosaik nem tudtak elültetni.

Tizenötmillió forintot nyert Békés a Start közmunka kazánprogramján a közelmúltban - tudtuk meg Izsó Gábor polgármestertől. Két önkormányzati tulajdonban lévő épületében új, faaprítékos üzemelésű kazánt építenek ki, illetve egy faaprítógépet is beszereznek.

Ünnepi műsorral egybe kötött újévi állófogadáson köszöntötték Békés legnagyobb adófizetőit, illetve a helyi intézményvezetőket pénteken délután a városháza dísztermében. Köszöntőt mondott Izsó Gábor és Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

Barkász Sándor bejelentette, hogy Békésen a tíz legnagyobb adófizető cég vezetőjéből, képviselőiből megalakul a Tízek Tanácsa, amely véleményezési fórumként segíti az önkormányzatot.

A kortárs képzőművészet fejlesztéséért a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki a fővárosi Hagyományok Házában megtartott ünnepségen Csuta György békési festőművészt.

Budapesten adták át a Családbarát munkahely címeket. Az ünnepségen a békési szociális szolgáltató központot is ezzel az elismeréssel tüntették ki, amelyet az intézmény igazgatója, Kádasné Öreg Julianna vett át Soltész Miklós államtitkártól.

Ökumenikus imahetet rendeztek Békésen. A rendezvénysorozatnak négy gyülekezet ad otthont, minden helyszínen más egyházból érkező lelkipásztor végezte a bibliamagyarázat szolgálatát.

FEBRUÁR

Megfázás címmel tartott előadását dr. Pálmai Tamás háziorvos a mentálhigiénés egyesület székházában.

Lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Békési Rendőrkapitányság egy testvérpár ellen, akik két szomszédos házból is loptak.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egy békési férfi ellen. A gyanúsított előzetes szóváltás nélkül rátámadt egy fiatalemberre kedden Békésen, aki az utcán beszélgetett egyik ismerősével. Késsel próbálta megszúrni, ám annak sikerült úgy védekeznie, hogy a szúrás nem érte el, és ismerősével együtt elmenekült, majd értesítette a rendőrséget. A Békési Rendőrkapitányság munkatársai egy órán belül elfogták a támadót.

Közel 20 kilométeres útszakaszon javították ki az útpadkát Békésen 2012-ben a közmunkások — derült ki az év végi összegzésekből.

A békési önkormányzat pályázatot írt ki a civil szervezetek támogatására.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetése Békés városában címmel tartottak csütörtökön közmeghallgatást.

Sikeres volt a Start közmunkaprogram tavaly Békésen — tájékoztatott az elmúlt évet összegző adatokat elemezve Izsó Gábor. A város polgármestere elmondta, a mezőgazdasági programban például több mint 2,5 tonna, vagyis 2500 kilogramm fűszerpaprikát termeltek ki és átlagon felüli, kétezer kilogrammot hozott az uborka termesztése is. Ezen a területen negyven ember végezte a munkát tavaly egész évben, s a már említett munkálatok mellett, a 2011-ben kialakított facsemetekertet is tovább bővítették, majd az ott található növényekből fásítottak a városban.

Hagyományos évkezdő ebédjét tartotta a közelmúltban a Békési Kertbarát Kör.

A tavalyi évben közel hat és fél millió forint tiszteletdíjról mondtak le a békési képviselő-testület tagjai, illetve a külsős bizottság tagjai jótékony célra — derült ki a 2012-es évet összegző adatsorból. A település képviselői elsősorban helyi civil szervezeteket, alapítványokat támogatnak ebben a formában.

A hagyományoknak megfeleően ismét megrendezte az Irányi Dániel ünnepséget a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület a helyi városháza előtt. Az ünnepi eseményen az önkormányzat nevében Izsó Gábor polgármester és Tárnok Lászlóné jegyző helyezett el koszorút Irányi Dániel emléktáblájánál.

Mind a kiadási, mind a bevételi oldalon négymilliárd 667 millió 291 ezer forintban határozta meg a békési önkormányzat idei költségvetését a helyi képviselő-testület.

MÁRCIUS

Már Békésen is zajlanak a Belvízrendezés az élhetőbb településekért elnevezésű programhoz kapcsolódó munkálatok — jelentette be a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón Dankó Béla, a tizenhat megyei települést összefogó konzorcium elnöke és Izsó Gábor polgármester.

Ismét megrendezték a már hagyományosnak számító virágvasárnapi vásárt a békési piacon.

Százhúsz éve született B. Szabó István, Nagy Ferenc és Nagy Imre álomminisztere, békési kisgazda politikus. Békés nagyközség bírója (polgármestere) volt a harmincas évek elején, továbbá 1939-1947 között országgyűlési képviselő. A kiváló politikus emléke előtt tisztelegve a békési önkormányzat megemlékező koszorúzást szervezett B. Szabó István békési szülőházánál.

Dánfoki élményeim címmel hirdetett pályázatot több korosztályban, egyéni pályázók, illetve általános iskolák részére a üdülőközpont.

A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ szervezésében elindította foglalkozásait a Békési Gitárklub.

Soltész Béla Clandestino – Egy év Latin-Amerikában című képes beszámolóján és könyvbemutatóján vehettek részt az érdeklődők a békési Püski Sándor Könyvtárban.

A Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ, valamint a Békés és Környéke Biokultúra Közhasznú Egyesület közösen indította útjára márciusban a Bio-Konyha elnevezésű programsorozatot.

A Széchenyi téren, a Forradalmi Emlékműnél tartották március 15-i ünnepséget. Ünnepi beszédet mondott dr. Latorcai János, a parlament alelnöke.

Óriási sikerrel zárult a Palmetta zenekar tavaszköszöntő nagykoncertje a békés Kecskeméti Gábor Kulturális Központban. A formáció ezúttal a metálos hangzás mellett akusztikus módon szólaltatta meg a népszerű dalokat.

A Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület az idei Nefelejcs Vigalomhoz kötődően fotópályázatot ír ki Tavasz van, gyönyörű... címmel. Egy évnél nem régebbi, a témához kötődő alkotásokat küldhettek be az érdeklődők.

A békési képviselő-testület márciusi döntése értelmében a településen április elsejétől csökkent a vízterhelési díj. A lakossági és önkormányzati fogyasztóknál 27,4 forintról 16,5 forintra mérséklődött a díj köbméterenként.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!