Ez történt Békésen 2013-ban III. rész


Emlékezzünk vissza a Mátrix archívumából 2013-ra! Négy részes sorozatunk harmadik részében július, augusztus és szeptember eseményeire tekintünk vissza!

JÚLIUS

Hetedik alkalommal rendezte meg a Fuss a nyárba elnevezésű szünidő-köszöntő utcai futónapot a békési szociális szolgáltató központ.

Megkezdődtek a békési ivóvízhálózaton a tervezett rekonstrukciós munkálatok, amelyek nyolc területet is érintettek a városban.

Elkezdődött a BékésBringa – Békés város kerékpáros turisztikai fejlesztése elnevezésű program.

Több könyvbemutatót is tartottak a békési Püski Sándor Könyvtárban. Ezek közül az egyik kiemelkedő eseményként Püski István mutatta be édesapja emlékére írt könyvét, a Püski Sándor emlékkönyvet.

A Kodolányi János Főiskola orosházi tagozata kihelyezett konzultációs ülést tartott a Dánfoki Üdülőközpontban.

A békési önkormányzat élni kíván a települési értéktár létrehozásának lehetőségével — döntött rendkívüli ülésén a helyi képviselő-testület.

Új, modern kerékpáros KRESZ-pálya épült a Békés-Dánfoki Üdülőközpontban. A létesítményen a fiatalok biztonságos és korszerű körülmények között sajátíthatják el a közlekedés alapszabályait. A pályát Izsó Gábor polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő adta át.

Megnyitották a békési polgármesteri hivatal klimatizált nagytermét, amely ügyfélfogadási időben nyitva állt azon lakosok részére, akik nehezen viselték a trópusivá vált hőséget.

Megkezdődött az őshonos magyar baromfik újbóli elterjesztését célul kitűző program Békésen. Az első kendermagos csibéket már ki is helyezték a jelentkező és a feltételeknek megfelelő családokhoz.

AUGUSZTUS

Újabb intézmények és épületek energetikai korszerűsítésére nyert 246 millió 939 ezer 422 forintot a békési önkormányzat — tájékoztatta lapunkat Izsó Gábor.

A 21 éves Csuta Nemzetközi Művésztelep már huszonharmadik alkalommal tárja ki kapuit, hogy a művészet jöjjön haza. Ide, ahonnan energiával feltöltve lehet majd újra vándorolni, tudást, ihletet begyűjteni, s mindent újra hazahozni — fogalmazott dr. Tuza Béla fővédnök a XXIII. Csuta Művésztelep megnyitóján, a békési Bolyai utcai alkotóházban. Mint elmondta, a Csuta ház olyan, mint egy életérzés, amit pontosan kifejezni nem lehet, csak átélni.

Ünnepélyes keretek között adták át a mintegy 3,8 millió forintos beruházással, a Békési Fürdőért Közalapítvány és a helyi önkormányzat együttműködésével elkészült korszerű gőzkabint a Békési Járóbeteg-ellátó Komplexumban.

Jelentős érdeklődés mellett tartott tanyafejlesztéssel kapcsolatos fórumot a békési önkormányzat és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referense a közelmúltban a helyi kulturális központban.

Táncházat rendeztek a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményt Mahovics Tamás néptáncpedagógus vezette, a Belencéres Néptáncegyüttes táncosai közreműködtek.

Veres szilva szürettel, a gyümölccsel készült ételek bemutatójával, szilvafa örökbe fogadással és hungarikum konferenciával kezdődött a VII. Békési Szilvapálinka Ünnep. A program a Békési Pálinkafőzdében számos érdekességgel folytatódott.

Harmadik alkalommal rendezett Jakab-napi vásárt a békési piacfelügyelet.

Természetesen az egészség felé címmel indult szakkör a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban, amelynek foglalkozásai augusztusban is folytatódtak.

A Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. megkezdte a házhoz eljutó szelektív hulladékgyűjtés bevezetését Békés városában, ennek keretében folyamatosan osztották ki a szelektív hulladékgyűjtő edényeket.

Átadták a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde felújított központi óvodájának épületét.

SZEPTEMBER

Megyei tourinform találkozót tartott a közelmúltban a Békés-dánfoki Üdülőközpontban a megyei tourinform iroda, amelyre a megyében működő tourinform irodák, TDM-szervezetek, valamint a dél-alföldi irodák és a regionális marketing igazgatóság is meghívást kapott.

Sok ezer érdeklődő előtt rendezték meg az immáron XV. Madzagfalvi Napokat. Az eseményen tizenhét helyszínen összesen hatvanöt különböző programmal várták az érdeklődőket, amelyek többsége kapcsolódott a városhoz, az ott tevékenykedő civil szervezetekhez, a település határain túl is elismert kulturális együttesekhez. Szombaton este élő koncertet adott a Palmetta és a Mahasz eladási listáját akkori vezető Ossian, melyet tűzijáték követett.

Ünnepélyes keretek között adták át a békési Fürkész Központi Óvodában megépült meteorológiai állomást és kísérletező helyet. Az eseményen köszöntőt mondott a 33. születésnapját éppen hétfőn ünneplő Reisz András meteorológus, aki egyedi hangulatú beszédében a természet megfigyelésének fontosságára is felhívta a gyerekek figyelmet.

— A közelmúltban elkezdődött a Békési Kistérségi Társulás Határtalan világ elnevezésű távközlési, szélessávú informatikai infrastruktúra kiépítését célzó projektjének kivitelezése — tájékoztatta lapunkat Izsó Gábor, Békés polgármestere, a társulás elnöke. A program célja Békés, Hajdú-Bihar és Bihor megyében egy olyan szélessávú informatikai infrastruktúra kiépítése, mely középtávon meghatározhatja a térség fejlődését.

Lakossági fórumot tartott a Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. (BKSZ). Az eseményen részletesen ismertették a házhoz menő gyűjtés alapvető tudnivalóit.

Békés a szokásoknak megfelelően idén is csatlakozott az Európai Autómentes Nap elnevezésű akcióhoz.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Tökmulatságot a Nefelejcs Egyesület, amelynek Szőke András volt a sztárvendége.

A város közbiztonsági helyzetének javítása, a bűncselekmények és a szabálysértések megelőzése, visszaszorítása és felderítése érdekében, valamint a bűncselekmények elkövetésével okozott károk minél nagyobb arányú megtérülésének biztosítása céljából hosszabb távú elképzelésként térfigyelő kamerarendszer kiépítéséről döntött a békési képviselő-testület.

Döntsünk a jövőnkről: Mégse engedj Uram félúton megállni! címmel folytatódott Békésen a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének országos fórumsorozata. Az eseményen részt vett és előadást tartott Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, illetve Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója és Dankó Béla országgyűlési képviselő.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!