Ez történt Békésen 2013-ban IV. rész


Emlékezzünk vissza a Mátrix archívumából 2013-ra! Négy részes sorozatunk befejező részében október, november és december eseményeire tekintünk vissza!Minden kedves olvasónknak Boldog Új Évet Kívánnak a Békés Mátrix készítői!

OKTÓBER

Dr. Gyarmath Olga emlékkiállítás nyílt a békési városháza első emeletén. A tárlat a személyiség munkásságát dolgozza fel.

A Csabai Kolbászfesztivál 2013. évi vendégvárosa a megye névadó települése, Békés volt. A város gazdag és méltán elismert gasztronómiáját, sokszínű kultúráját, természeti és épített értékeit egyaránt bemutatta a közönségnek a rendezvényen.

Aláírták a tarhosi kastélyra és zenepavilonra vonatkozó adásvételi szerződést, amelynek eredményeként a békési önkormányzattól új tulajdonba került az ingatlan.

A zene világnapja alkalmából rendeztek hangversenyt a napokban Békésen, az Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében. Az eseményen számos világhírű szerző műve felcsendült.

Bekerült az RTL Klub X-Faktor című tehetségkutatójának legjobb tizenkét versenyzője közé a békési Csordás Ákos. A huszonegy esztendős fiatalemberről mentora, Tóth Gabi a vasárnapi adásban úgy fogalmazott: Ez a fiú az ember lelkéről le tudja szedni a koszt. Ákos végül az Év legjobb férfi hangjaként negyedik helyen végzett a tehetségkutatóban.

Mintegy 13,5 millió forintból, új korszerű ultrahang készüléket szerzett be a békési rendelőintézet saját forrásból.

Százvai László kisvárdai református lelkész hirdette az igét a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium ünnepi istentiszteletén, ahol az aradi vértanúkra emlékeztek.

Szent Mihály-napi vásárt tartottak a békési Teleky utcai tagóvodában.

Szeptember derekán a békési Dr. Hepp Ferenc Iskolába látogatott a hírneves mexikói származású peonza bajnok, Alberto Saldivar, ahol bemutatót tartott a diákoknak. Később ismét meglátogatta az iskolát, ahol az előzetesen kihirdetett verseny lebonyolítását felügyelte és zsűrizte.

Országos lövészbajnok lett Pataky Ádám, a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium diákja. A Vegyes Korong Országos Bajnokságon több kategóriában indultak a versenyzők, a Schupkégel Ádám által felkészített fiatal a junior csapatban versenyzett. Az egyéni megmérettetésen országos magyar bajnok lett. A feladat az volt, hogy négy körben 25-25 korongból minél többet találjanak el.

A közvilágítás energiatakarékos átalakításának korszerűsítésre nyert közel 128 millió forintot a békési önkormányzat. A településen 3122 közvilágítási lámpatest található, amelyek túlnyomó többségét, 2660-at lecserélik a projekt során.

Újabb elismerést érdemelt ki Békés a Virágos Magyarországért országos környezetszépítő versenyen. A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség Békés városát kiemelkedő környezetszépítő tevékenysége elismeréseként díjjal jutalmazta, amit az ünnepségen Mester Péter, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke vett át a gyulai eredményhirdetésen.

A békési Püski Sándor Könyvtár vendége volt Bányai Tamás, A vesztes jutalma című könyv írója. A szerző a kötet címadó novellájával 2009-ben megnyerte a Békési Könyvtárért Alapítvány és a békési könyvtár novellaíró pályázatát. A szerzővel Valentini Zsuzsa írónő beszélgetett.

Kiállítással ünnepelte fennállásának 25 éves jubileumát Békésen a Független Alkotók Művészeti és Művelődési Egyesülete, a FAMME. A békési galériában megtartott megnyitón köszöntőt mondott Mucsi András, a megyei közgyűlés alelnöke, békési önkormányzati képviselő.

A közelmúltban 43. alkalommal rendezték meg Kállai Jenő Emlékversenyt a békési sportpályán, melyet Izsó Gábor polgármester nyitott meg.

NOVEMBER

Ebben a ciklusban eddig közel 2,5 milliárd forint értékű pályázati támogatást nyert a békési önkormányzat - tette közzé az önkormányzat az elmúlt három év adatait.

A békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolát két tanuló, a 4. osztályos Kelemen Zsuzsanna és az 5. osztályos Bohus Tamás képviselte a Mátyás király megyei monda- és mesemondó versenyen, melyet a Gyulai Vár lovagi termében rendeztek meg. A versenyen Bohus Tamás különdíjban részesült, akit Barna Zoltán készített fel a kihívásra.

Megkezdődött az egykori Fekete-Körös ágon átívelő, néhány évtizedig az aszfalt alatt rejtőző híd restaurálása Békésen. Izsó Gábor polgármester elmondta, a város BékésBringa elnevezésű pályázata mintegy 289 millió forint támogatást nyert el, amelynek részeként a kerékpáros és egyéb fejlesztések mellett a korábbi Rákóczi úti hidat is turisztikai látványossággá teszik.

A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ kápolnatermében a Békési Fotó Klub tagjainak egész évben készített munkáiból és az I. Dánfoki Fotós Táborban résztvevők alkotásaiból FÉNY-TÉR-KÉP címmel nyílt kiállítás. A tárlatot Koszecz Sándor, a kulturális központ igazgatója nyitotta meg.

Mintegy harminc zsák ruhát, cipőt, illetve játékot gyűjtöttek össze, majd adtak át a békési önkormányzati tűzoltóság tagjai a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyógypedagógiai intézményegységében tanuló gyermekeknek.

A zene világnapja alkalomból a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola 90 alsós tanulója látogatott el az alapfokú művészeti iskolába, arra a rendhagyó órára, ahol a tagintézmény művésztanárai lepték meg a diákokat egy hangversennyel.

Egy hatvanéves férfi holttestét találták meg munkások az egyik csatornában Békésen, egy beruházás kivitelezése során.

Jó ütemben halad a békési szennyvíztisztító telep korszerűsítése, a munkálatok mintegy ötven százaléka már elkészült – közölte a munkálatok helyszínén megtartott sajtótájékoztatón Izsó Gábor.

A békési Dr. Hepp Általános Iskola rajzszakkörének képviselője részt vett az ifjú kézművesek országos találkozóján. Ez alkalomból a szakkör minisztériumi első díjban részesült gyapjúszőttes kategóriában.

A Motul Kupa versenysorozat összetettjében Junior 50 kategóriában első helyezést ért el a 2013-as évben Faragó Zalán, a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola diákja.

A KÉSZ békési szervezete a Békés Városi Püski Sándor Könyvtárban szervezte meg a Mustármag előadást. A programon Csurulya Csongor rendezésében Wass Albert műveit adta elő Kulcsár-Székely Attila, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színművésze, saját szerkesztésében.

A brit nyelvterületen nagy hagyományokkal rendelkező charity shopok mintájára nyitotta meg kapuit Békésen az adománybolt. A Baptista Szeretetszolgálat és a helyi baptista gyülekezet által működtetett üzlet célja a nehéz helyzetben élők segítése.

A békési Meskete Meseszínház egy újabb óvodásoknak és kisgyermekeknek szánt darabot mutatott be. A Rigócsőr Királyt a helyi kulturális központban vitték színre.

A 2013/2014-es tanévben új szakkört indítottak a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában, Ügyes kezek elnevezéssel. A szakkör feladata a gyermekek kreativitásának fejlesztése, ahol változatos kézműves alkotó technikákkal ismerkednek meg a diákok.

Mohorea Kandy-Naomi, a Szegedi Kis István Református Gimnázium 9.b osztályos tanulója a bronzminősítést érdemelte ki a Nagykőrösön megrendezett zsoltár- és népdaléneklő versenyen, amelyen református iskolák diákjai vettek részt. A tanulót Gellénné Körözsi Eszter tanárnő készítette fel.

Negyvenhétmillió forintot nyert a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium a Petőfi utcai gimnáziumi és általános iskolai telephelyének fejlesztésére. Az összegből napelemeket helyeznek el az iskola területén, melyek segítségével a gimnázium, a tornaterem, valamint az alsó tagozat új épületszárnyának energiaszükségletét részben fedezik majd. Az önkormányzattal összefogva egy másik pályázat segítségével a Rákóczi utcai alsós telephely energetikai fejlesztése történik meg 2014-ben, amely magában foglalja a nyílászárók cseréjét.

Ilyen volt – Ilyen lett (40 éve újra város Békés) címmel nyílt kiállítás a a helyi galériában. A tárlat a Békés várossá avatása óta eltelt 40 évet állítja középpontba. A kiállítást Izsó Gábor polgármester nyitotta meg. A rendezvényen közreműködtek a Békési Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei.

DECEMBER

A kerékpáros és gyalogos közlekedés biztonságának további erősítése érdekében újabb hidat építenek Békésen. A fejlesztés a hídgerendák beemelésével december első napjaiban az egyik leglátványosabb részéhez érkezett.

December 9-én a FIDESZ – KDNP hivatalosan is Dankó Bélát jelölte Békés és térsége kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltjének.

Ajándékokkal és meglepetésműsorral köszöntötték a Böjte Csaba atya által irányított nagyszalontai gyermekotthonban élő árva, félárva gyermekeket tegnap, advent második vasárnapján a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium diákjai és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) békési szervezetének tagjai.

Ajándékokkal és meglepetésműsorral köszöntötték a Böjte Csaba atya által irányított nagyszalontai gyermekotthonban élő árva, félárva gyermekeket advent második vasárnapján a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium diákjai és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) békési szervezetének tagjai.

Jóváhagyta a rászoruló gyermekeket, fiatalokat segítő Hétkrajcár Egyesület létrehozását a békési képviselő-testület.

Saját korcsoportjában a második díjat érdemelte ki a Pomázon megtartott V. Országos Szaxofonversenyen Oláh Kristóf László, a békési Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, míg Gyöngyösi Zsuzsanna bejutott a döntőbe, ahol az öt legjobb szaxofonos mérhette össze tudását.

A békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Sző-Fon-Nem Takács Szakkörre a X. Dél-alföldi Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton bronzminősítést ért el.

A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, valamint a Szilágyi László Alapítvány a közelmúltban rendezte meg a Sinka István Emlékversenyt a békési gimnáziumban. A versenyen a 7-13.

évfolyamos tanulók indultak, szám szerint huszonhárman. A zsűri tagjai Szilágyi Zsófia, Szegfű Katalin és Jenei Béla voltak.

December 21-én 500 adag babgulyást és buktát osztott szét a Hét Krajcár program idei zárásaként öt békési egyház képviselője és Izsó Gábor polgármester.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!