Hogyan diétázzunk az ünnepek után?


Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Napi egyszer enni


Ha csak napi egyszer eszel, nagy esély van rá, hogy akkor viszont nagyon sokat. Ez indokolatlanul, nagyon megterheli a teljes emésztőrendszert, ezért egyél inkább többször, kisebb adagokat. Nem mindenkinek ajánlott a napi ötszöri étkezés, van, aki 2 vagy 3 étkezésre elosztva tudja legjobban feltölteni az energiaraktárakat.

Kísérletezd ki, hogy neked mi a legjobb

hány étkezés, milyen adagok segítenek legjobban fenntartani az energiaszintedet az egész nap során anélkül, hogy elfáradnál vagy leesne a vércukorszinted - és tartsd is magad ehhez!

Idegesen, kapkodva, gyorsan enni


A hagyományos kultúrákban az étkezés egy szent, ünnepi rituálé, amelynek értékét emeli, ha megosztjuk másokkal. Főbenjáró bűn ezt a magasztos élvezetet elrontani azzal, hogy idegesen, kapkodva habzsolsz és csak néhány percet szánsz az étkezésre napközben. Ez nemcsak a művelet élvezeti értékét rontja, de az emésztésed hatásfokát is. Pedig csak nem kapta meg szervezeted a kellő étel-élményt, vagy az elégtelen rágás és a stresszhatás következtében nem megfelelő a tápanyagok felszívódása.

Hűtőből vagy a konyhapulton enni


Mindez azt sugallja, hogy nem tiszteled magadat még annyira sem, hogy megteríts és nyugodtan leülj ebédelni, vacsorázni. Sokszor az időhiány vezet rá minket erre a rossz szokásra. Az ízlelőbimbóinkat és agyi receptorokat stimulálják az étkezés körülményei, a szép teríték, a kellemes, halk zene vagy a gyertyafény is, nemcsak maga a táplálékfelvétel fontos.

Tipp: figyelj oda arra, hogy teremts az étkezéshez megfelelő körülményeket! Munkanapon is szánj rá legalább 20-30 percet! Ilyenkor csak az evésre, a rágásra, az étel ízére, illatára, élményére figyelj! Ha teheted, másokkal együtt költsd el az ebédet, vacsorát, de ha egyedül étkezel, akkor is add meg a módját!

Célszerű a konyhától külön helyiséget kijelölni étkezés céljára, ha ez megoldható. Ha nem, akkor is jelezheted egy vázával, egy mécses tartóval vagy egy-két különleges asztali kiegészítővel az étkezés saját helyét.

Napközben csak bekapni valamit, majd este jól bevacsorázni


Nemcsak az a fontos, hogy hányszor és milyen körülmények között eszünk, érdemes odafigyelni a helyes mennyiségi eloszlásra is. Több irányzat is létezik ezzel kapcsolatban és nagy egyéni különbségek lehetnek abban, hogy valaki szeret-e bőségesen bereggelizni, vagy épp ellenkezőleg, délig elvan a reggeli kávéval és képtelen addig bármi szilárdat enni. Egy jól összeállított reggeli valóban egész energiát ad délelőttre, ám az is tény, hogy ha délelőtt inkább csak leveket, teát, gyümölcsöt fogyasztunk, akkor pedig hatékonyan támogatjuk a szervezetünk alaposabb tisztulását. Ötletek: Amire mindenképp érdemes ügyelni, hogy ne a vacsora legyen a legbőségesebb étkezés és ha lehet, ne este 6 után kerüljön rá sor. A legtöbb családban ez sajnos nem igazán kivitelezhető a hosszú munkaórák miatt, így jó, ha 8-9 óra tájban sor kerül az aznapi egyetlen közös étkezésre. Ez azonban hosszú távon nem egészséges, ezért vagy próbáljuk meg előbbre hozni a vacsora időpontját a teendők átcsoportosításával, vagy könnyű fogásokat adjunk ilyenkor az asztalra (pl. egy tál leves, saláta stb.)

Arra is érdemes gondolni, hogy ilyenkor már nem dolgozza fel a szénhidrátokat a szervezetünk, hanem raktározza. Ezért például tésztaféleségeket inkább ebédre együnk.

Össze nem illő dolgokat enni


Az elválasztó diéták, például a kilencven napos fogyókúra vagy a testkontroll sikere éppen abban keresendő, hogy nem terhelik le túlságosan a szervezetet az összetett ételfajták együttes emésztésével. A testünk könnyebben emészti meg a fehérjét zöldsalátával, mint szénhidrátokkal, a szénhidrátokat szintén salátákkal, zöldségekkel, mint hüvelyesekkel. Ezért kerüljük a rántott hús-sültkrumpli, csilisbab vagy pörkölt nokedlivel típusú fogásokat, vagy legalábbis ritkábban kerüljenek terítékre. A sovány húsok, halak vagy növényi fehérje salátával például könnyen emészthető fogás.

Tipp: Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb alapanyagból álljon össze egy-egy fogás: így nem adunk túl sok munkát az emésztőszerveknek és hatékonyabb lesz a tápanyagok felszívódása. Az ízeket sem kell elhanyagolnunk, ha változatosan fűszerezünk!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!