A Gallicoop Zrt. kapja az idei Adomány Díjat


Stratégiai megállapodást köt a Békés Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Békés Megyei Önkormányzat nyolcadik alkalommal adja át az Adomány Díjat, melyet idén a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. képviseletében Erdélyi István elnök-vezérigazgató vehet át Farkas Zoltántól a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökétől.

Az esemény felvállalt küldetése, hogy a Magyar Kultúra Napján a kultúra és a közművelődés ünnepén azokra a mecénásokra, támogatókra is felhívja a figyelmet, akik nélkül egy-egy képzőművészeti kiállítás, műalkotás vagy akár tömegeket megmozgató rendezvény nem valósulhatott volna meg.

Az Adomány Díj átadására idén Gyulán, a felújított Vigadó épületében kerül sor, ahol dr. Görgényi Ernő polgármester ünnepi köszöntője után Kónya István, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke mond ünnepi beszédet, majd Farkas Zoltán a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke átadja Székelyhídi Attila gyulai festőművész Facsoport című pasztellképét Erdélyi István elnök-vezérigazgató részére.

Az Adomány Díj átadása után Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója stratégiai megállapodást kötnek a két szervezet közös együttműködéséről.

A Békés Megyei Önkormányzat, mint a területfejlesztés és vidékfejlesztés feladatát ellátó területi önkormányzat stratégiai céljai mentén szeretné megteremteni Békés megye új alapokra helyezett, fenntartható fejlődését.

Célkitűzéseinek megvalósításához olyan partnereket keres, akik szakmai tudásukkal segítik munkáját.

Az önkormányzat célkitűzéseinek mentén, a Békés megye mag- és periférikus települései között kialakult jelentős társadalmi-gazdasági különbségek, egyenlőtlenségek enyhítésére, felszámolására, alapvető eszközének tekinti a helyi gazdaság térség specifikus kínálatának kifejlesztését, megerősítését. A lokális hungarikumok elismertetésük, széles körben történő megismertetésük révén a helyi gazdaság és ezen belül is a kulturális turizmus motorjává válhatnak, hozzájárulva a települések népességmegtartó erejének növekedéséhez. Gazdaságélénkítő szerepük mellett a helyi értékek, hungarikumok a települési, térségi, megyei identitás, ezáltal a társadalmi kohézió egyik alapkövét jelentik.

A Nemzeti Művelődési Intézet, mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, tevékenységével a széles értelemben vett magyar közmű­velődés egészét jeleníti meg illetve közreműködik a Hungarikumok felkutatásában, megőrzésében is.

A két szervezet által most aláírásra kerülő stratégiai megállapodás alapvető közös célkitűzése, hogy a Békés megyében fellelhető és gazdaságilag is hasznosítható helyi értékek, termékek felkutatásában illetve ezek gyűjtőhelyének a Békés Megyei Értéktár gondozásában, valamint a létrejövő Békés megyei Hungarikum Klubok működésében együttműködjenek a felek.

A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai és módszertani segítséget nyújt a Békés megye kistelepülésein megvalósuló közösségi művelődési alkalmainak megvaló­sulásához. Elősegíti a civil és intézményesült hálózatok kiépülését, megerősítését, továbbá szakmai segítséget nyújt, és javaslatokat fogalmaz meg a Békés Megyei Területfejlesztési Koncepció kidolgozása és fejlesztése során a közművelődés tartalmi és infrastrukturális fejlesztéseit illetően.

Az együttműködés keretében a Békés Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet minden évben közös rendezésben valósítja meg a Magyar Kultúra Napja rendezvényt.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!