Idén ünnepli alapításának 65. évfordulóját a békési könyvtár!


A Békés Városi Püski Sándor Könyvtár, vagy ahogyan megyeszerte ismerik a „békési könyvtár” idén ünnepli alapításának 65. évfordulóját. Az intézmény 2010-ben vette fel Dr. Püski Sándor nevét, aki Békés városában született és könyvkiadóként szerzett magának országos és nemzetközi hírnevet.

Az évfordulón túl a 2014-es esztendő eseménydús, tevékeny időszak lesz az intézmény életében. A könyvtár sikeresen pályázott a "Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában" című pályázati felhívásra és a KönyvTár–InfoTár című projekt 20.118.769 Ft támogatást kapott. Erdősné Sági Mária az intézmény igazgatója elmondta, hogy a projekt célja, hogy a pályázattal érintett nevelési-oktatási intézményekbe járó gyermekek, diákok közül minél nagyobb arányban vegyenek részt a tanórán kívüli kulturális, ismeretszerző, művészeti tevékenységekben. A részvétel során sok ismeretre, tapasztalatra, gyakorlatra tehetnek szert, amelyet a későbbi tanulmányaik során, illetve a valós életben is használni tudnak. Kiemelt cél továbbá a könyvtár, az olvasás népszerűsítése. Az intézmény fontosnak tartja az információszerzés mindkét típusát, hiszen a könyv és digitális tudástartalmak egymást segítve, erősítve, kiegészítve segítik életünket, munkánkat, tanulásunkat, szórakozásunkat. A foglalkozások formái havi és heti szakkörök illetve témanapok, témahetek, vetélkedők.

Digitalizált világunkban, a napról napra újuló informatikai fejlesztések szükségessé teszik a folyamatos képzést, önképzést. Annak érdekében, hogy az olvasók is lépést tudjanak tartani az informatika területén, a könyvtár Internet-használói tanfolyamokat szervez időseknek és könyvtárhasználóknak. A legújabb informatikai fejlesztéseknek köszönhetően a könyvtár honlapjáról számos információ beszerezhető az intézményről, sőt egyes estekben magát a szolgáltatást is igénybe vehetik. - hangsúlyozta az igazgató. Az online katalógus segítségével betekintést nyerhetnek az érdeklődők az állományba, magunk kutakodhatnak a keresett dokumentum után. Regisztrált tagként lehetőségük van a keresett könyv előjegyzésére és a kölcsönzési idő hosszabbítására. Előkészületben van a Jantyik Mátyás Múzeum által kiadott Békési Téka sorozat digitalizálása, amelynek eredményeként a könyvtár honlapján elérhető lesz.

2012-ben került bevezetésre a "Könyvet házhoz" szolgáltatás, amelyet az időskorú és a mozgásukban korlátozott emberek igényelhetik, térítésmentesen. A könyvtár irodalmi, művészeti, zenei, tudományos és ismeretterjesztő és egyéb témájú programjaival fontos szerepet játszik a helyi kulturális és közösségi életben. Így a költészet napja alkalmából rendezett városi versmondó versenyek, az Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok vagy a legnagyobb teret adó Őszi Könyvtári Napok.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!